Защо вторият локдаун ни раздели?

Харалан Александров с коментар за строгине рки

Защо вторият локдаун ни раздели? | StandartNews.com

Официално от днес България е във втори локдаун от началото на пандемията, но вместо да сме по-подготвени, обществото изглежда по-скоро разделено в реакциите си „за“ и „против“ предприетите мерки. Социалният антрополог Харалан Александров отчита точно това - че наистина „в момента сме по-разделени, като общество“.

„Според мен, хората, които най-енергично отричат съществуването на вируса, не са най-смелите, а са най-уплашените. Това е една психиатрична реакцията, според която, ако отричам нещо, то не съществува. Много рано в човешката цивилизацията се е развило това“, каза социалният антрополог Харалан Александров в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по Канал 3. Той коментира още реакциите на част от опозиционните лидери, като определи поведението им като „девиантно“, тъй като вижда отрицателна реакция в отговор на всяко едно действие на властта, независимо дали само преди седмица позициите им са били общи.

 „Параноикът под силата на това, че е обект на атака, става значим. Това е начин, за да се справиш със собствената си незначителност“, каза още Харалан Александров по адрес на разпространението на конспиративни теории от различни хора в социалните мрежи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай