Защо Варна и Бургас остават без вода?

Проблемът бе ясен още през зимата, казва климатологът проф. Георги Рачев

Защо Варна и Бургас остават без вода? | StandartNews.com
  • Проблемът бе ясен още през зимата, казва климатологът проф. Георги Рачев в интервю за вестник "СТАНДАРТ"

- Проф. Рачев, министърът на околната среда и водите Емил Димитров алармира, че Варна и Бургас са застрашени от воден режим. Имат питейна вода за около 5 месеца. Какво е реалното състояние?
- Ще започна от там, че всичките ни водопроводи са буквално като сито. Толкова са пробити, че изчезват 30,40,50, а в някои случаи наглостта стига до там да казват, че се губи до 80% от водата. Направете сметка, че за една година това са милиони кубически сантиметри вода. Просто е ясно, че водата се стопанисва целенасочено за промишлено водоснабдяване в по-големи количества, отколкото се декларира. В малка България, която е една от най-бедните на повърхностни води в Европа, хиляди хора се занимават с разпределението на водата. И тези хиляди хора изведнъж установяват, че има отклонение от водопроводи. Как така изведнъж? Някой го е построил. Това е абсолютен бандитизъм в ХХI век за държава, която се намира в Европейския съюз. Недопустимо е половин милион българи да живеят на временен или постоянен режим на водата. Трябва да се обърне невероятно внимание на управлението и стопанисването на водите.
- Оказва се, че някои язовири не се напълнят от години заради слабите валежи, но въпреки това продължават да се източват. Чия е отговорността? Засушаването ли е основният проблем или има и други фактори?
- Приказките, че засушаването е обхванало България не са верни. Това е едно от основните оправдания, които обикновено се ползват тогава, когато трябва да се оправдае вече сполетялото ни нещастие. Това, което се случва в действителност е, че юли и август месец бяха с валежи под нормалното. Във водосбора на "Камчия" водата е наистина по-малко и то защото не се пълни язовир, който се точи безконтролно. Нека не забравяме, че има устройства, които могат да определят точно колко литра излизат от язовира. Ще го обясня по следния начин: когато вие използвате вода за битови нужди и когато правите лимонада в мазето, но за стопанска дейност, нещата не са адекватни. В единия случай вие задоволявате нуждите си, които са гарантирани с резолюция на ООН за достъп до питейна вода и канализация, а в другия случай вие произвеждате стока, от която взимате печалба, но плащате същата цена, която плащате за водата вкъщи. Двете неща не са еднакви, нали?
- Тоест целият проблем около водата, в допълнение със слабите валежи, е бил явен още от зимата, но закъснелите мерки са основната причина да се стигне до тук?
- Да. При сухо време - имаме язовири. Те представляват многогодишни изравнители. Необходимо е максимумът, който се трупа през пролетта и лятото да бъде акумулиран, за да може да се използва през останалите месеци, когато валежите са по-малко, та дори и при годишно засушаване. И нещо, което е много важно и голяма част от хората не разбират, е, че е много опасно, когато реката се сече в опашката на язовира. Тоест реката докарва боклука, който е утаяван в продължение на години, точно във водовземната кула.
Истината е, че сме много смешни в тази невероятна наглост, която съществува в хората, които практически преразпределят водата и я използват целенасочено за нуждите си. Крещящи са примерите как общината дава правото на някой собственик да си да вкара минерален извор в своя хотел - на концесия. Да, но тази концесия е символична за продължение на 20 години. Минералните води в България са собственост на всеки български гражданин. Никой не може да ги откупува срещу символична цена и да се разполага години наред. Всеки един водопровод, ако се хване от начало до край, а пак казвам има уреди, които могат да го покажат, ще се види колко незаконни отклонения има.
- Миналата година по същото време в яз. "Камчия" е имало 120 куб.м. вода, а днес те са около 60. Как бихте определили климатичните условия от началото на 2020 г. до този момент?
- По време на Тодор Живков беше известно да се казва, че за всичко е виновен климатът и международното положение. Мога да кажа със сигурност, а и да подкрепя с данни, че не е суша. Да, да не вали няколко месеца не е нещо феноменално, нито пък се случва за първи път в България. Това става горе-долу всеки път на 3 години. Когато още от януари стана ясно, че ще има проблем, защо не се взеха мерки? Къде са тези кладенци, тези алтернативни източници на вода, които трябва да захранват големите градове? При това количество на яз. "Камчия", ако имахме силен туристически сезон и Златни пясъци и Слънчев бряг работеха на макс, в момента щяхме да имаме проблем с водата.
- Кога да очакваме края на лято 2020 и каква есен ни очаква?
- Краят на лятото ще дойде някъде около 17-18-ти септември. Оттогава започва много топла и хубава есен, която ще продължи дълго. За съжаление обаче есента също се очертава да бъде с валежи под нормата. Това сочат данни от дългосрочните прогнози на няколко големи световни метеорологични центрове.
- Възможна ли е някаква рязка смяна на времето през месец октомври?
- Няма никакви индикации. В момента навън е абсолютно лято с типични летни температури - между 15 и 25 градуса. След средата на месеца ще има леко захлаждане и температурите плавно ще се понижават, но ще останат по-високи за сезона.
- Вие се занимавате не само с въпросите на климата, но и с отражението му върху здравето на човека. Успяха ли температурите да преборят летните вируси и по-конкретно COVID-19?
- Това е едно огромно заблуждение, с което аз непрекъснато се боря. Температурата не е основен фактор за унищожаването на коронавирусите, не само на COVID-19, защото в човешкото тяло има над 200 коронавируса, които си живеят съвсем спокойно. Убиецът на коронавируса е ултравиолетовата радиация, а тя по нашите географски ширини, от май до септември включително, е в изобилие. След това идва сухотата на въздуха и на трето място е температурата на въздуха, като следствие на неговата сухота. В човешкото тяло при 37 градуса, на влажно и тъмно място в белите дробове, коронавирусът се чувства прекрасно. Навън обаче - в парка, край реката, на плажа, в планината, на нивата, той оцелява буквално минути, да не кажа секунди. Големият проблем са дискотеките, баровете, масовите прояви, хората на протеста, там където те буквално са един до друг и по-голямата част от тях не носят маски. Нали разбирате, не можеш да забраниш на хората да не ходят на море или в планината, докато работи дискотеката. Няма нито едно научно доказателство, че коронавируса живее в природата, точно обратното. Затворено, тъмно и топло - там е коронавирусът. Факт обаче е, че смъртността рязко се понижава. До 2 седмици ще стигнем 30 млн. заразени и смъртността ще падне под 2,5%. Това е истината, която трябва да се изнесе, останалото са чисти спекулации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай