Защо младите бягат от Афганистан? Говори посланикът

Бягството на президента създаде хаос и беззаконност, каза д-р Мохаммад Сайфи

Защо младите бягат от Афганистан? Говори посланикът | StandartNews.com

Тъжна и в същото време страшна картина очерта за случващото се в Афганистан посланикът на страната у нас д-р Мохаммад Сайфи.

Ако талибаните изпълнят обещанието си и съставят правителство, войната ще свърши. Те искат властта, както и преди 20 г., но това не е възможно, никой не е съгласен. Нашите младежи живеят в условията на демокрация вече 20 г., жените ни не искат да живеят по начина, по който са живели по-рано, искат да имат образование, да работят и затова има съпротива, заяви дипломатът в интервю за бТВ.

Той допълни, че след като президентът е избягал, народът живее в условия на беззаконност и хаос.

„Народът не иска да бъде под ръководството на талибаните. Младите жени и момичетата в Кабул искат да използват последната възможност да напуснат страната. Очакваме среща в Доха. Талибаните обещаха, че след изтеглянето на американците, те ще създадат коалиционно правителство. За съжаление, в последните дни те вече не говорят за това“, добави Сайфи.

По думите му всичко е започнало след изтеглянето на американските войски от страната през април, талибаните са обявили, че няма да воюват, а ще съставят коалиционно правителство с партиите, които са на власт. През последните седмици това се променя и те завземат всички територии около Кабул.

„Президентът напусна страната без предупреждение и избяга в неизвестна посока. Този вакуум в ръководството на Афганистан създаде изключително големи проблеми и талибаните се възползваха от момента. Не е ясно какво ще се случи“, каза още Сайфи.

Посланикът на Афганистан в България благодари на страната ни за хуманитарната помощ през годините.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай