Заплашва ни двуцифрена инфлация. Ще има ли скоро спад в цените?

България има допълнителни проблеми – състоянието на топлофикациите и мораториумът

Заплашва ни двуцифрена инфлация. Ще има ли скоро спад в цените? | StandartNews.com

Очаква ни сериозен ръст на инфлацията, като през 2022 г. тя може да стане двуцифрена, предупреди пред Нова телевизия финансовият експерт и бивш депутат Мика Зайкова.

„Инфлацията е по-голямата заплаха от пандемията. Тя не е временно явление. Макар че някои колеги си мислят, че в следващите няколко месеца нещата ще се успокоят, за съжаление няма да стане. България има допълнителни проблеми – състоянието на топлофикациите и мораториумът. Той не решава проблеми, а само ги отлага”, смята Зайкова.

Според бившия социален министър Иван Нейков инфлацията ще бъде по-висока през първите три месеца от новата година, а след това ни очаква спад.

„Част от проблема е, че бяхме позабравили какво е инфлация. Не смятам, че това е най-сериозният проблем в социалната сфера. Вече се забелязва намаляване на цената на петрола заради намаленото потребление. Мисля, че след първото тримесечие на новата година инфлацията ще тръгне надолу. Социалната сфера не генерира инфлация. Тя трябва да създава инструменти, с които да се помага на хората. Важно е да бъде решено на кого и как да бъде помогнато", обясни той.

Мика Зайкова бе категорична, че България е единствената страна в Евросъюза, чиято минимална работна заплата е под 400 евро. По думите й доходите изостават от поскъпването на живота.

„Не знам колко време трябва да мине, за да разберем, че минималната работна заплата трябва да бъде определяна не от волята на един министър, а от принципи”, смята Нейков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай