Заплахата към Чобанов и късметът на Прокопиев

Сюжетът започна по Чандлър, но премина по Томас Харис

Заплахата към Чобанов и късметът на Прокопиев | StandartNews.com

Ако се питате защо прокуратурата се бави с разпитите за спални, кюлчета и чували, днес имате конкретен отговор. Превърнаха я в пощенска станция. Тя не пише досъдебни производства, а епистоларни шедьоври с покани до службите, за да установи заплашвал ли е някой първото перо на bird.bg Атанас Чобанов.

Мистерията около разследващия журналист засенчи и най-добрите образци на шпионските романи и психотрилъра, смразявайки цялата държава с разкритията, че "официално лице от чуждо правителство" му звъннало в петък, за да му съобщи, "че е под непосредствена заплаха".

Сюжетът, започнал по Реймънд Чандлър, бързо премина по Томас Харис, вкарвайки в ролята на Ханибал Лектър самия Пеевски. Защото "последната работа" на журналиста била свързана с депутата от ДПС и било "ясно, че поръчката идва от първия ред в Народното събрание".

За броени часове скъпият ток и неразбориите около пенсиите бяха забравени, цунамито с цените слезе от водещите заглавия, консултативният съвет за Северна Македония потъна. Даже срутената от земетресение Велика китайска стена не успя да се вреди в новините. Докато целия свят бе вперил поглед в преговорите САЩ – Русия,  българското колело отново се завъртя във войната на Прокопиев срещу Пеевски.

Откъде тръгна всичко?

На 23 декември 2021 г. Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид обявиха, че внасят в парламента законопроект, който изцяло премахва възможността за издаване на т.нар. "златни паспорти" - гражданство срещу инвестиции. Повод е докладът на Европейската комисия от 22 декември 2021 г. за напредъка на преговорите за отпадане на визите за САЩ на гражданите на ЕС.

"Ще изискаме документация за всеки един конкретен паспорт - на какви основания е издаден. Ще изискаме и пълна проверка за състоянието на съответната инвестиция, дали тя е реализирана. Надявам се, че ще открием интересни неща", каза Хамид.

И реакцията на противника не закъсня. Първият залп бе даден веднага след като ДПС разкри, че има писмени отговори от служебното правителство за липсата на каквито и да било факти или съмнения срещу Пеевски по закона "Магнитски". Медии светкавично завъртяха сюжет как Пеевски бил свързан със "златните паспорти" чрез Пепи Еврото и член на ВСС, разбира се - от кръга на Гешев.

Докато ДПС сезираше ДАНС с искане да се провери всяка процедура за паспортите, хората на Прокопиев припомниха третия закон на Нютон. Правосъдната министърка Надежда Йорданова обяви, че предложението е закъсняло, защото още Янаки Стоилов започнал проверка на 47 случая. А тежката артилерия - Атанас Чобанов, изстреля поредица от статии срещу „голямото зло“.

И така, до момента, в който се оплака, че има информация от човек от чуждо правителство за заплаха за живота му.

Притеснително е, че подобни новини в хронично болното ни общество взеха да се разпространяват по-бързо от Омикрон. Уж изпратихме кошмарната 2021 година със заплахите за живота към председател на парламента, вътрешен министър и шеф на данъчната служба, а се оказа, че 2022 година още в началото ни донесе повече от същото. Само преди дни общинският съветник Борис Бонев обяви, че службите у нас са го предупредили за подобна опасност. Сега “мишена“ се оказа Чобанов, но при него лошата новина не дошла от България, а като предупреждение от чуждо правителство, което било длъжно да го уведоми лично.

След като ДПС сезира ДАНС с искане за проверка на тиражираните по медиите твърдения за заплашения журналист, прокуратурата обяви, че не разполага с подобна информация и започна да бълва писма до службите с питане имат ли те някаква информация по темата. Учудващо, за кореспонденция с партньорските служби така и не стана дума.

Едно изречение в прессъобщението на Софийска районна прокуратура опъна до крайност нервите на Чобанов. Обвинителите го призоваха на разпит, за да даде подробни обяснения, а той гордо обяви, че ще даде "сведения на прокуратурата, но след оставката на Гешев и лично на следващия главен прокурор". И то... само след като се убеди в "неговия интегритет".

С кого трябва да се интегрира новият неинтегриран с нищо по закон главен прокурор, тепърва ще разбираме. Но стана ясно, че дотогава журналистът ще остане далеч от България, а ще разчита да го пазят чужди служби.

От кого обаче чужди служби трябва да пазят един разследващ журналист, е голям въпрос, който изисква сериозен отговор.

Вярва ли някой, че точно Пеевски, който от години е заливан с медийна помия, сега така се ядосал от някаква статия, че извадил торбата със заплахи? Едва ли.

Още повече - в последно време гневен и припрян изглежда не Пеевски, а Прокопиев. Той може пак да е изтеглил паричката от новогодишната баница, но късметът, който искаше, беше друг: „Пеевски потъва вдън земя“.

Вместо това, големият му враг седи на първия ред в парламента и малко по малко разплита задкулисни игри. А зад "златните паспорти" току виж излязла и цяла златна кокошка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай