За първи път в историята на БАН учени пожелаха да напуснат Академията

За първи път в историята на БАН учени пожелаха да напуснат Академията | StandartNews.com

През тази година продължи инициативата на Българската академия на науките "БАН представя своите институти", чрез която се представя пред широката общественост всичко, което става в нашите институти. Случиха се и много други събития, имаше и тревожни такива. Няма да пропусна факта, че за първи път в историята на БАН, наши колеги пожелаха да напуснат структурата на Академията, вярвайки, че има по-добри перспективи за развитие извън нея. Това каза председателят на Общото събрание на БАН проф. Евелина Славчева в словото си на тържественото събрание за 149 години от създаването на Академията. Тя визира искането на учени от Националния институт по метеорология и хидрология да излязат от БАН, но без да съобщава името на института.

Този тревожен факт е повод за сериозен размисъл и анализ, и вярвам, че както в БАН ще направим този анализ, така той ще бъде обект за размисъл за държавата и за обществото, заяви проф. Славчева. Тя постави въпроса дали това е пътят, учените в България да имат по-добра перспектива.

През тази години учени от БАН завършиха работата си по проекти, възложени на Академията от Министерския съвет, каза в словото си председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски. Той уточни, че това са проекти, свързани с важни въпроси за България - за демографските проблеми, за подобряването на образованието ни, за семизмичния риск на сгради и за изготвянето на Национална стратегия в енергетиката.

Очакват ни и нови предизвикателства, свързани с утвърдените наскоро от Министерския съвет осем национални научни програми, голяма част, от които са разработени с участието на учени от БАН, заяви акад. Ревалски. Той отбеляза, че от следващата година учените от БАН ги очаква упорита работа по тези програми.

Изключително високо беше участието и успехите на учени от БАН в конкурсите по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", като БАН е координатор на два от центровете за върхови постижения, които се създават по програмата, каза акад. Юлиан Ревалски. Това са центровете за мехатроника и чисти технологии, и за информационни и комуникационни технологии, уточни той. Акад. Ревалски информира, че БАН е партньор в третия център за върхови постижения "Наследство БГ", където водещата организация е Софийският университет "Св. Климент Охридски". БАН е водеща научна организация и в проектите за два центъра за компетентност по ОП, информира председателят на Академията.

Той припомни, че от 2016 г. БАН започна програма за подкрепа на младите учени, която продължи успешно през 2017 и 2018 г. Програмата започна чрез споразумение с Министерството на образованието и науката, с отпуснатите тогава близо 2 милиона лева, припомни акад. Ревалски. Той отбеляза, че сред националните научни програми има и такава за насърчаване на младите учени, от която БАН вече е получила почти 2 милиона лева. С тези средства ще бъдат стимулирани докторанти и постдокторанти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай