Всеки втори чака ЕС да ни пребори корупцията

Всеки втори чака ЕС да ни пребори корупцията  | StandartNews.com

Брюксел. Българите сме най-големите оптимисти, че ЕС ни помага за намаляването на корупцията, сочи проучване на Евробарометър. 

46 на сто са заявили, че вярват в действията на ЕС срещу корупцията. Девет от 10 участници в допитването от България, Гърция, Португалия, Кипър, Румъния, Словения и Чехия оценяват корупцията като голям проблем в тяхната страна.

Гърците (80%), румънците (78%) и българите (75%) са на мнение, че в техните страни корупцията е по-разпространена, отколкото в останалите държави от ЕС.

По-голямата част от европейците смятат, че институциите на ЕС са корумпирани, но най-малко това мнение се споделя от поляци, румънци и българи, посочва БТА. Изследването отчита, че гражданите на България и на Румъния са най-малко информирани по този въпрос.

Българите са най-убедените в ЕС, че полицията, съдът и митниците в тяхната страна са корумпирани - близо 80% дават такъв отговор. Румънци, българи, словаци и литовци най-често (около една четвърт) заявяват, че в последните 12 месеца са били изнудвани. Същевременно българите, както и повечето останали граждани на ЕС (41-42%), заявяват, че ще се обърнат към полицията, ако станат жертва на корупция.

Близо половината от българите (47 процента) са на мнение, че корупцията се разраства заради липсата на ефективни наказания. Мнението, че корупцията се дължи на ниски доходи и лоши социално-икономически условия се споделя от всеки пети европеец, но в България това е обяснението според двойно повече хора (37%).

Данните показват, че почти три четвърти от европейците продължават да смятат корупцията за сериозен проблем и считат, че той съществува на всички равнища на управление. Осем процента от запитаните заявяват, че през изминалата година им е било поискано или от тях се е очаквало да дадат подкуп, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

„С разочарование трябва да отбележа, че практическите резултати в борбата с корупцията в рамките на Европейския съюз продължават да са незадоволителни. Колко пъти сме заявявали, че наистина е време за действия? Европейците очакват националните правителства да предприемат решителни мерки. Крайно време е те да го направят“, заяви Сесилия Малмстрьом, комисар на ЕС по вътрешните работи.

Корупцията продължава да бъде едно от най-големите предизвикателства, пред които е изправена Европа. Макар че естеството и обхватът на корупцията варират в различните държави-членки на ЕС, тя вреди на ЕС като цяло що се отнася до намаляването на равнищата на инвестициите, възпрепятстването на правилното функциониране на вътрешния пазар и отрицателното влияние върху публичните финанси.
 Икономическите разходи в резултат на корупцията в ЕС се оценяват на около 120 милиарда евро годишно.
 
"Корупцията е заболяване, което руши държавите отвътре, като подкопава доверието в демократичните институции, отслабва отчетността на политическото ръководство и облагодетелства организираните престъпни групи. Успехът на борбата с корупцията зависи от волята и ангажираността на лидерите и отговорните за вземането на решения лица на всички равнища“, заяви Сесилия Малмстрьом.

През юни миналата година Европейската комисия прие пакет от мерки за борба с корупцията, в който се призовава за по-силен акцент върху корупцията във всички подходящи политики на ЕС . В него се предвиждат също така специален механизъм на ЕС за наблюдение и оценка и доклад на ЕС за борбата с корупцията, с които ще се отчита актуалното състояние на усилията за борба с корупцията във всичките 27 държави-членки на ЕС. Първият доклад е планиран за 2013 г.

Комисията ще предложи скоро и друго законодателство, по-специално относно отнемането на придобито от престъпна дейност имущество, реформата на правилата за обществените поръчки, по-подробни статистически данни относно престъпността и засилена политика за борба с измамите на европейско равнище.

Проучването на Евробарометър беше проведено в 27-те държави-членки на ЕС през септември 2011 г. Ето кои са основните констатации от него:
 
По-голямата част (74 %) от европейците смятат, че корупцията е сериозен проблем в тяхната страна. Почти половината от всички европейци (47 %) са на мнение, че равнището на корупцията в тяхната страна се е увеличило през последните три години.
 
Повечето европейци считат, че корупция има в местните (76 %), регионалните (75 %) и националните институции (79 %).

Европейците смятат, че подкупите и злоупотребата с власт се срещат във всички области на публичната администрация. За националните политици (57 %) и отговорните за възлагането на обществени поръчки служители (47 %) е най-вероятно да се смята, че може да са замесени в такива дейности.
 
40 % от европейците са на мнение, че прекалено тесните връзки между бизнеса и политиката допринасят за корупцията. Липсата на действия от страна на политиците (36 %) и липсата на прозрачност в начина, по който се изразходват обществените финансови средства (33 %), са допринасящи за това фактори. Мнозинството от запитаните (68 %) не смятат, че има достатъчна прозрачност и надзор на финансирането на политическите партии.
 
Мнозинството от европейците (70 %) са на мнение, че корупцията е неизбежна и че винаги е съществувала. Двама от всеки трима европейци (67 %) считат, че корупцията е част от бизнес културата в тяхната страна.

Повечето от европейците (67 %) не са съгласни, че те са лично засегнати от корупцията в своето ежедневие. Само малка част от тях (29 %) заявяват, че са лично засегнати. Още по-малка част от запитаните (8 %) са посочили, че през изминалата година им е бил искан или от тях се е очаквало да дадат подкуп.

Ако се сблъскат със случай на корупция, европейците e най-вероятно да се обърнат за помощ към полицията (42 %) и съдебната система (41 %), а най-малко вероятно е да се обърнат за помощ към политически представители (6 %).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай