Всеки четвърти българин е беден

Това е записано в Плана за действие за изпълнение на националната стратегия за намаляване на бедността

Всеки четвърти българин е беден | StandartNews.com

Бедните българи са 23,8 процента от населението или близо 1 660 000 души, а целта е до 2022-ра година делът им да намалее на 22,5 на сто. Това е записано в Плана за действие за изпълнение на националната стратегия за намаляване на бедността. Документът е качен за обществено обсъждане на сайта на МТСП.

В проекта на документа се подчертава, че поставената национална цел за намаляване на броя на живеещите в бедност с 260 000 души до 2020 година не е изпълнена. Напротив, за периода 2008-2020 г. става ясно, че броят на лицата, живеещи в бедност, се е увеличил с около 28 000 души спрямо базовата 2008 година. Основният фактор, увеличащ риска за попадане в групата на бедните, е липсата на икономическа активност и участие на пазара на труда.

Ключов приоритет в националния план е и интеграцията на пазара на труда на неактивни и безработни, в това число продължително безработните.

Планират се мерки за насърчаване на заетостта на родителите, съвместяване на професионалния и семейния живот, включително чрез гъвкави режими на работа, разширяване на мрежата от услуги за ранно детско развитие, осигуряване на достъп до здравни грижи, финансова и материална подкрепа на семействата с деца, подобряване на жилищните условия и други.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай