ВМРО предлага да отпадне съкратеното съдебно следствие при умишлени убийства

Снимка: БГНЕС архив

ВМРО предлага да отпадне съкратеното съдебно следствие при умишлени убийства | StandartNews.com

След жестокото убийство на журналистката Виктория Маринова зам.-председателят на ВМРО и зам.-председател на ПГ на "Обединени патриоти" в парламента Искрен Веселинов предлага промяна в НПК, според която да отпадне съкратеното съдебно следствие. В изказване пред БНР той подчерта, че трябва да се постави отново този въпрос и да се търси консенсус, защото става дума за възтържествуване чувството на справедливост у гражданите.

Веселинов обясни: "Това жестоко убийство поставя отново на дневен ред това, че тези тежки престъпления, тези оскърбления към човешкото чувство изобщо продължават да бъдат наказвани по един много либерален начин в нашето законодателство. Голяма част от извършителите на такива престъпления се признават за виновни, признават всички доказателства и само на това основание получават едни изключително леки присъди. При особено тежко престъпление присъдата би могла да бъде доживотен затвор, но това не може да стане при т.нар. "съкратено съдебно следствие" – тогава става 20 - 30 години примерно присъдата, те съответно не вършат нарушения в затвора и излизат след 15-16 години. Това е обичайната схема. За пореден път се поставя въпросът дали действието на това съкратено следствие не трябва да бъде отменено по отношение на най-тежките престъпления".

ГЕРБ ще обсъди с коалиционния си партньор законодателната им инициатива, заяви пред журналисти депутатът Тома Биков и допълни, че подобна промяна трябва да се подложи на сериозна преценка: "Това вече е въпрос наистина да се прецени докъде може да се помогне и откъде започва моментът, в който може да се навреди. Това са много сериозни неща и със сигурност ще се обсъдят, а вече какво решение ще бъде взето, зависи от това да се преценят всички гледни точки по този казус. Факт е, че има непоправими хора. Това е моето лично мнение, не на ГЕРБ. Има хора, които очевидно не могат да се поправят - психопати, извършили подобни престъпления, рядко се случва, има и такива случаи, в които да осъзнаят какво са направили".

Биков подкрепи действията на полицията в казуса с убитата журналистка в Русе: "Държавата, каквото може, трябва да направи, за да се осигури максимална сигурност и разбира се и разкритие на убийството, каквото се случи в този случай. И трябва да поздравим полицията и може би и да се извиним за всички съмнения, които имаше, преди да бъдат предоставени каквито и да било информации".

От своя страна заместник-председателят на "БСП за България" и член на правната комисия Крум Зарков посочи, че завишаването на наказанията няма да реши проблема, а са нужни защитни мерки срещу тежките престъпления: "Отговорът винаги е превенция и наказанията също имат превантивна цел, но създава се практика да реагираме впоследствие, завишавайки наказание или правейки процедурни промени на подобни чудовищни действия. Това само по себе си не е нещо, което ще допринесе за по-сигурната среда, за по-качественото правораздаване".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай