ВМРО предлага нов вид документ за самоличност

Законопроектът е подготвен по примера на Полша и Гърция

ВМРО предлага нов вид документ за самоличност | StandartNews.com

ВМРО предлага нов вид документ за самоличност "карта българин" за сънародниците ни зад граница. Това заяви Юлиан Ангелов от ПГ "Обединени патриоти" по време на брифинг в парламента. Той представи изготвените, заедно с експерти и преподаватели юристи, промени в Закона за българските лични документи.

Законопроектът е подготвен по примера на Полша и Гърция. С новия документ се дава право на българите зад граница да живеят и работят в България. Срокът на валидност на така наречената "карта българин" е 10 години, но желаещите да останат могат да кандидатстват за нейното удължаване до живот. Органът, който ще издава документа, е МВР.

"Идеята на този законопроект е да подпомогнем нашите сънародници зад граница. Лицата, които са от български произход на територията на Украйна, Молдова, Македония, Албания, Сърбия и много други държави, да имат по-лесен достъп до родината майка", обясни депутатът.

Според Ангелов така ще се преодолеят демографските проблеми, проблемите на пазара на труда и трудностите по получаване на българско гражданство.

Той уточни, че удостоверяването на български произход ще става по реда на Закона за българите, живеещи извън границите на България. С новата "карта българин" сънародниците ни ще могат да пътуват и безвизово, обясни още Ангелов. По думите му издаването няма да е обвързано със загуба на гражданство от съответната страна на произход, тъй като в много държави, в които има български емигранти, двойното гражданство не е разрешено. Такъв пример е Австрия, посочи Ангелов.

Той коментира още, че това е нов, различен документ за самоличност, който не дава право на глас.

"Целта му е наистина да облекчи нашите сънародници зад граница, включително и тези, които са от новата емиграция, които живеят от десетилетия навън и са получили друго гражданство", обясни Юлиан Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай