Вики - женската версия на Бербо

"Футболът е моята сродна душа", пише момичето в есето, с което се класира

Вики - женската версия на Бербо | StandartNews.com
  • Момичето бягало от балет, за да тренира
  • "Футболът е моята сродна душа", пише момичето в есето, с което се класира

Всяка година едно училище в Англия обявява сред българските деца конкурс за футболна стипендия. Журналистическите публикации по този повод от години гласят: "Англия търси нов Бербо" и някои от момчетата ни наистина се реализираха нелошо, учейки в британското училище Брукхауз колидж и тренирайки в спортната му академия, за да бъдат приети във водещи английски отбори. Макар че Бербо никой от тях не стана. Но пък може би имаме шанс за женска версия на футболиста - момиче с хъс, което знае какво иска и как да го постигне.

Тази година за първи път от всички конкурси за спортната стипендия новият Бербо е момиче. Виктория Цветкова от 51-во средно училище в столицата спечели пълна стипендия да учи в Брукхауз колидж, да завърши по британската образователна система и да тренира професионален футбол, което би й осигурило място в някои от добрите британски клубове.Тя е само на 15 години, но успя в оспорвана надпревара с момчетата да завоюва стопроцентова стипендия за обучение в едно от уникалните училища на Англия, което се намира в градчето Маркет Харбъроу. Вики тренира футбол от 8 години, а професионално се занимава със спорта в последните три години. Започнала да рита от съвсем малка, когато я записали на балет, а тя избягала от заниманието, разказва майка й Едита Цветкова. "После веднъж отидох да платя таксите й и ми казаха: "Имате още една неплатена - за футбола". Така разбрах, че сама се е записала да тренира този спорт". В есето, с което кандидатства за конкурса, Виктория казва: "Футболът е моята сродна душа". И се радва, че семейството й я разбира - родителите и сестра й Адриана първи я подкрепили за състезанието и за пътуването към Албион. "Отидохме почти на шега, а се случи нещо неочаквано", разказва майката. "Оттук нататък искам главно да е здрава и да намери пътя си".

Виктория смята, че е спечелила журито с начина си на игра и с дисциплината, а не с главозамайващи положения. "В следващите години в училището ще тренираме заедно - момичета и момчета. Аз дори се радвам, че ще играя и с момчета, защото това означава по-силови тренировки и по-добра подготовка", смята Виктория. Вики се надява да се класира в някой добър женски отбор, когато набере скорост. "Знам, че футболът е до време. Интересува ме професията на спортен лекар, но не ми вървят много предметите, с които трябва да вляза в тази специалност. Иначе ми върви математиката, но все още е рано да избирам специалност", споделя младата футболистка. От всички вкъщи май най-тъжен ще остане йоркширкският териер Кевин, който все още не знае, че господарката ще замине далеч от него, за да гони някакво си кожено кълбо. Състезанието, с което да спечелиш стипендия за престижното английско учмилище, не е за подценяване. Преди време от децата се очакваше да владеят само футбол, а сега се очаква и много добър английски, както и математика, тъй като започват направо в първото гимназиално ниво по британските стандарти. В него те ще прекарат две години, а след това още две - в следващото, така че трябва да е сигурно, че владеят езика.

Преди тренировъчната част на конкурса 20 момчета и 2 момичета от цялата страна на възраст от 13 до 17 години направиха изпитните тестове по английски език и математика и 8 от участниците се представиха много дорбе и по двата предмета.Всички участници в конкурса са активно спортуващи, но голяма част от тях са и отличници. Едни от най-добре представилите се са двете момичета.При стриктна организация и спазвайки здравните норми, четири дни участниците тренираха и участваха във футболна среща, наблюдавани от футболни мениджъри.Един от треньорите, провели конкурса под ръководството на мениджъра на Футболната академия на английското училище, е бивш възпитаник на училището. Илиян Митрев е 100% стипендиант на същия конкурс през 2008 година. Завършил е английското училище, тренирайки в неговата футболна академия. Целият конкурс се провежда под патронажа на "Дарби колидж".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай