Веганът Скатов покорил Манаслу от трети опит

Веганът Скатов покорил Манаслу от трети опит | StandartNews.com

Белодробен оток погубил спътника му Золтан от Австрия

Българинът Атанас Скатов е първият веган, изкачил 8-хилядника Манаслу (8156 м) на 1 октомври в 5,51 ч местно време. Това е първата експедиция от новия му проект за изкачване на 14-те най-високи върха на Земята без консумация на храна от животински произход. Защото Скатов си е поставил за цел да провери дали може човек освен да живее нормално с този начин на хранене, да натоварва тялото и психиката си. Вчера по обяд алпинистът веган кацна на столичното летище, където бе посрещнат от гордите си майка и баща - Мария и Георги Стоянови. За трудната експедиция и опасния път към връх Манаслу пред "Стандарт" разказва Атанас Скатов.

"Експедицията беше много по-трудна, отколкото очаквах", сподели веднага след стъпването си на родна земя Атанас Скатов. Защото на връх Манаслу времето е много променливо и е трудно да се ориентираш по прогнозите. Затова на алпиниста веган му се налага да направи 3 опита, докато покори 8-хилядника. "Нямаше друг човек, който направи три опита. Но на третия път успях", разказва Скатов. Дори за миг не си е помислял да се отказва и е бил готов да атакува 8-хилядника до успех. Алпинистът е категоричен, че тази експедиция е била много по-трудна от тази до Еверест и е изисквала желязна психика. "Между базов лагер и лагер 1 бе пълно с огромни цепнатини, а между лагер 1 и 2 трябва да се катериш между отвесни стени с огромни цепнатини. Беше изключително опасно, а и времето един ден е хубаво, а на другия пада сняг", разказва Скатов. Той не е имал за цел да става първият българин, стъпил на Манаслу, а първият веган, който го е сторил. "Има много алпинисти, които се представят за вегани, но на експедиция си похапват месо, яйца, сирене. Не разбирам защо го правят. Аз доказах, че може да се покоряват върхове и без животинска храна", категоричен е Скатов. "Манаслу е осмият по височина в света, това е осма поред за мен експедиция, а осмицата означава безкрайност", посочва алпинистът. За тридеседневния път към върха алпинистът е почивал едва 3 дни. "Убедих се, че физиката ми е изключително добра въпреки начина ми на хранене и съм много доволен от този екперимент", посочва Скатов. За атаката към върха той е решил да ползва партньор - непалец, с когото се изкачва от трети лагер нагоре. "Стигнах от базовия лагер до върха без кислород, но носех една бутилка за всеки случай. Един час стоях на 10 м под върха и без кислород започнах да не си чувствам крайниците и затова около 30 минути дишах кислород", разказва българинът. Този път проблеми с храната, като при изкачването на Еверест, веганът не е имал.

Запасих се с достатъчно количество ядки

а и готвачът в базовия лагер беше добър", разказва Скатов.
Веганът, който преди това е бил вегетарианец, споделя, че откакто се е отказал от животинската храна, се чувства отлично - отслабнал е и се е разделил и с някои здравословни проблеми. Експедицията към Манаслу обаче не се разминава без смъртен случай. Още в първия ден от нея Атанас се сприятелява с австралиеца Золтан, който уж бил с голям опит в планината. През първите 2 седмици двамата се движели заедно, но после австралиецът решил да почива. "Ще изчакам по-хубаво време и няма да си хабя силите като теб нагоре-надолу", казал Золтан на Скатов. Това обаче му изиграва лоша шега. "Золтан изгуби климатизацията си. На 27-ми е тръгнал към върха, направил е белодробен оток и на 2-ри почина в базовия лагер. Виждаше, че не е добре и трябваше да се откаже, но не го стори", разказва нашенецът. За Скатов алпинизмът е начин на живот. "Така оставаш сам със себе си и може да размишляваш над живота си. На тази експедиция разбрах толкова много неща за себе си

носех си лаптоп и описвах всичко

в дневника си", разказва Скатов. Той планира да опише преживяванията си по пътя към 8-хилядника в книга. "Тази, която написах за изкачването ми на Еверест, ще излезе от печат до месец. Но книгата за връх Манаслу ще е много по-интересна от нея. Беше много силно преживяване. На всяка крачка рискувах живота си", споделя Скатов. Атанас ще атакува поредния връх напролет, като има желание да се качи отново и на Еверест.

Посвети успеха на сина си и баща си

Атанас Скатов посвещава изкачването на Манаслу на своя 6-годишен син Васко и на баща си д-р Георги Стоянов. "От татко съм научил, че няма невъзможни неща и всичко се постига, ако полагаш труд", казва алпинистът. Той разказва, че синът му също много обича планината и често правят излети заедно. "Ходим в планината над Сливен, в Рила, в Родопите", разказва Скатов.
Родителите на Атанас пристигнаха вчера от Сливен на летището в София, за да посрещнат сина си. С тях е трябвало да бъде и внучето - Васко, но детето се е разболяло в последния момент и затова се е наложило да си остане вкъщи, разказва майката на Скатов - Мария Стоянова. "Много се гордеем със сина ни", вълнува се 62-годишната жена. По време на експедицията на Атанас разтревожените родители успяват да се свържат с него едва 3 пъти. "Носеше си лаптоп, но нямаше връзка", споделя Мария. "Винаги когато го няма, сме много притеснени, защото той рискува живота си на всяка крачка. Всеки път се моля да внимава, да преценява правилно. Дори мислехме с баща му да му се обадим по едно време и да му кажем да се връща, но осъзнахме, че така ще го обезкуражим и се отказахме", споделя Мария. Тя уважава избора на сина си да стане веган, но споделя, че й е трудно с подготвянето на трапезата. "Чудя се какво да му сготвя всеки ден, за да е разнообразно. Най-много обича да му сготвя хумус от нахут", разказва Мария. Сред посрещачите на летището бе един от най-големите фенове на алпиниста веган 67-годишният Любомир от София. Той очакваше с трепетно вълнение да види на живо Скатов и да го поздрави за поредния му успех. Дядо Любо чул за първи път за подвизите на алпиниста по БНР. Впечатлила го не само биографията му на алпинист, но и това, че е веган, тъй като Любомир също се е отказал от месото от години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай