Вдигнаха пенсиите на първо четене! Ето с колко

Преизчисляването ще мотивира младите хора да се осигуряват на реален доход

Вдигнаха пенсиите на първо четене! Ето с колко | StandartNews.com

Комисията по бюджет и финанси към НС прие на първо четене преизчисляването на пенсиите от 1 октомври. С него се залага пенсиите на 2,8 млн. българи да се качат със средно 12,5 на сто или това е средно 64 лв. увеличение.

Предложенията в актуализацията бяха приети с едва 4 гласа "въздържали се". Тежестта на година осигурителен стаж се увеличава от 1,2 на 1,35. Минималната пенсия скача с 40 лв., като вече ще бъде 340 лв.

Така нарастването е в размер на 13,3%. Максималната пенсия пък ще бъде 1500 лв. вместо досегашните 1440 лв. Социалната пенсия ще е вече 170 лв. или това е нарастване с над 14 на сто.

"Всички пенсии, които са 2,92 млн. или за около 2,8 млн. пенсионери ще получат увеличение средно от 12,5%. Считаме, че е справедливо и мотивира младите хора да се осигуряват на максималните доходи, които получават", каза служебният социален министър Гълъб Донев.

Всъщност по време на заседанието на комисията основните критики на депутатите бяха по отношение на липсата за увеличение на максималния осигурителен доход.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай