Важно! Новина за бъдещите пенсионери

Ще взимат с до 60 лв.повече с втора пенсия от август

Важно! Новина за бъдещите пенсионери | StandartNews.com

Първите пенсионери, на които им предстои да получат втора пенсия след 31 август 2021 г., могат да очакват средно с около 10% или 50-60 лв. по-висок размер на пенсията от НОИ в сравнение с тази, която биха получили, ако не беше предприета промяна в изчисляването на индивидуалния коефициент.

Това предвиждат нормативни промени, с които се определя начинът за изчисляване на пенсията, която ще се получава от Националния осигурителен институт при осигуряване и в универсален пенсионен фонд.

При определяне на индивидуалния коефициент за изчисляване на пенсията от НОИ ще се отчитат и годините осигурителен стаж със и без осигуряване в универсален пенсионен фонд, като се взема предвид броят на месеците, през които лицето е осигурявано в универсален пенсионен фонд спрямо общата продължителност на осигурителния му стаж, решиха още социалните партньори.

Ще се взема предвид и трансфера от държавния бюджет в размер 12 на сто върху сбора от осигурителните доходи на всички осигурени лица за периода от 2009 г. до 2015 г. включително.

По този начин се осигурява по-прозрачен и по-справедлив начин при определяне на намалението на пенсията от държавното обществено осигуряване.

 Предвижда се заявлението на лицето за ежегодно преизчисляване на пенсията да може да се подава както едновременно със заявлението за отпускане на пенсията, така и на по-късен етап.

В случай, че преизчисляването с осигурителен стаж и осигурителен доход е по- неблагоприятно за пенсионера, размерът на пенсията се определя само въз основа на осигурителния стаж, придобит след пенсионирането, съответно след последното преизчисляване на пенсията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай