Важно! Кой може да си дойде в България за празниците

Здравното министерство публикува правилата за влизане у нас

Важно! Кой може да си дойде в България за празниците | StandartNews.com

Във връзка с увеличаващия се брой запитвания на български граждани, на които предстои пътуване до България за коледните и новогодишните празници Министерството на здравеопазването публикува при какви правила ще става влизането в страната:

1️⃣Лицата, пристигащи от „Зелена зона“🟢 и „Оранжева зона“ 🟠, се допускат на територията на страната при представяне на:

➡Цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или на аналогичен документ;

или

➡Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване или на аналогичен документ;

или

➡Цифров COVID сертификат на ЕС за проведено изследване или на аналогичен документ.

Аналогичният документ съдържа същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС.

❗Лицата, които не представят нито един документ, се поставят под карантина за 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава.

Поставеното под карантина лице може да направи PCR изследване за COVID-19 или бърз антигенен тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната, т.е. след 3 дни. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината на лицето се счита за преустановена от деня, следващ деня на получаване на резултата.

2️⃣Лицата, пристигащи от „Червена зона"🔴, се допускат на територията на страната при представяне на:

➡Цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или на аналогичен документ;

или

➡Цифров COVID сертификат на ЕС за преболедуване или на аналогичен документ;

или

➡Цифров COVID сертификат на ЕС за направено PCR изследване за COVID-19, проведено до 72 часа преди влизане в страната, или на аналогичен документ.

Аналогичният документ съдържа същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС.

❗Българските граждани и лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членове на техните семейства, които не представят нито един документ се допускат на територията на страната и се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава. Не съществува възможност за освобождаване от карантина.

🛑На територията на страната не се допускат лица, пристигащи от следните държави от червената зона: Република Мозамбик, Република Боствана, Република Южна Африка, Лесото, Есватини, Република Намибия и Република Зимбабве, с изключение на лицата, които са български граждани и на лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства и задължително се поставят под карантина за срок от 10 дни. Лицата задължително предоставят по електронна поща на регионалната здравна инспекция, която ги е поставила под карантина, документ с резултат от проведено от 10-тия до 12-тия ден от влизането на територията на страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай