Важно! 75 лева и за младите пенсионери, ако се ваксинират

Изплащат компенсации на възрастните хора от 1-и февруари

Важно! 75 лева и за младите пенсионери, ако се ваксинират | StandartNews.com

Всички пенсионери, независимо дали са навършили 65 години или не, ще получат еднократен бонус от 75 лева, ако се ваксинират в периода от януари до юни.

Това обяви социалният министър Георги Гьоков пред ресорната парламентарна комисия. Първоначално мярката предвиждаше 75-те лева да се дават само на пенсионерите, навършили 65 години.

Изплащането на сумите ще започне от първи февруари. През февруари ощетените пенсионери ще получат и компенсациите си, ако преизчислената им пенсия заедно с Covid добавката от 60 лева е по-ниска от това, което получаваха през декември, когато добавката беше 120 лева.

Социалният министър Георги Гьоков разясни кой ще получава еднократната сума от 75 лева за стимулиране на ваксинацията:

"Това плащане от 75 лева, този стимул от 75 лева, ще бъде получен от всеки пенсионер, който постави първа доза, постави бустерна доза или завърши през този период - от януари до месец юни, ваксинационния си план, тоест трите дози", посочи Гьоков.

За да получават бонуса в месеца, следващ ваксинацията им, пенсионерите трябва да се ваксинират до 25-то число, като това важи и за януари, заяви управителят на Националния осигурителен институт Ивайло Иванов:

"Имаме амбицията и работим да бъдат изплатени още на 1 февруари, непосредствено след изтичане на месеца. Данните, които очакваме за изплащането на тези 75 лева, трябва да ни бъдат предоставени до 25 януари от Министерството на здравеопазването".

Още на 1-во число на месеца след ваксинация, бонусът от 75 лева ще бъде по сметките на пенсионерите, съобщи БНР.

С пенсиите за февруари ще започне и изплащането за януари и февруари и на компенсациите на ощетените пенсионери.

Иванов уточни, че за близо 250 000 души или около една четвърт от всички ощетени става въпрос за разлика до 5 лева. Има и хора, които ще получават 30 лева доплащане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай