Василев с новина. Която искат да чуят пенсионерите!

Спираме краденето и вдигаме пенсиите, каза министърът

Василев с новина. Която искат да чуят пенсионерите! | StandartNews.com

Спирайки краденето е напълно възможно да се увеличат пенсиите. Така ще спестим 100-150 млн. лева на месец. Ако заложим 150 млн. лева това е увеличение с 15-16%. Очакваме 1,5 млрд. лева повече приходи в бюджета. Той ще бъде заложен за евентуална по-тежка COVID-криза през есента. Държавата ще има ресурс да се справи. Това заяви служебният министър на финансите Асен Василев пред БНТ.

Министърът сподели, че е бил шокиран, след като е прегледал всички финансови документи на държавата. По думите му количеството течове е огромно. Той не скри възмущението си, че на този фон се е наложило закриване на Фонда за лечение на деца в чужбина.

"Забраняваме процедури без конкурс. Работим по процес догодина след актуализацията на бюджета, тези проекти да стават след нови конкурси, които да се провеждат честно и прозрачно и след обществен дебат за какво да си харчим парите", обяви финансовият министър.

"Дефицитът в НОИ е натрупан и ще продължава да се трупа, поради структурата си. Ние сме обречени да финансираме пенсиите на нашите родители от данъците, които внасяме. Няма нужда да се вдигат здравните вноски, стига да се ограничат разходите", каза още министър Василев.

Ако се сглоби експертен кабинет от неполитически обвързани лица, бих се съгласил да работя в него. Ако е политически - не ме търсете в него, категоричен е министърът..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай