Василев разгневи строителите. Бави им парите

Иска да се изплащат разсрочено 5 години

Василев разгневи строителите. Бави им парите | StandartNews.com

Финансовият министър Асен Василев разгневи строителите, предлагайки на фирмите от бранша забавяне парите им. Василев настоява за разсрочено плащане на 1,3 милиарда лева за вече извършени дейности и за дейности, които ще бъдат приключени до края на годината.

В ресорната бюджетна комисия той призова парите да бъдат изплатени в рамките на пет години на равни вноски от 2022 година, като това да бъде записано в актуализацията на бюджета. Василев коментира, че част от договорите са сключени неправилно и се налага сключване на анекси, предаде БНР.

Депутатите обаче настояха да бъде съкратен срокът, като първото плащане бъде извършено още тази година, а останалите суми - на две части в следващите две години.

Василев коментира, че част от договорите са сключени неправилно и се налага сключване на анекси: "По този начин ще позволим на Агенция "Пътна инфраструктура" да продължи строителните дейности без да зануляваме бюджета и без да "избушваме" целият бюджет като тези сто милиона, които ние сме предвидили за МРРБ, ще бъдат напълно достатъчни, за да се направи зимното почистване" .

Окончателно предложението ще бъде оформено в доклада на комисията, който ще представи в пленарната зала.

Пътностроителният бранш не приема предложението сумите, които държавата дължи за пътни ремонти, да бъдат изплатени на части с анекси към действащите договори.

Възражението е срещу схемата, която се предлага, заяви председателят на браншовата камара "Пътища" Стефан Чайков.

"За нас единственият работещ вариант е да се осигурят средства от държавния бюджет още в рамките на тази година и остатъкът от средствата, които ни се дължат, да се изплатят до края на следващата година", категоричен бе Чайков.

Той съобщи, че протестите на бранша ще продължат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай