Василев: Без актуализация, парите няма да стигнат до хората

"Ще трябва да се търсят от останалите резерви как да се пренасочат"

Василев: Без актуализация, парите няма да стигнат до хората | StandartNews.com

„Без актуализация на бюджета най-вероятно ноември няма да има пари за допълнителните 50 лв. за пенсионерите.“

Това каза министърът на финансите в служебния кабинет Асен Василев пред журналисти в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".

По думите му, ако няма актуализация, няма как парите да стигнат до хората, фирмите и здравеопазването и ще трябва да се търсят от останалите резерви как да се пренасочат. "Като говорим за капиталови разходи, виждаме, че хората в момента стачкуват, защото в някои момент, тези капиталови разходи, някой ги е изял. Това не е начинът да се прави политика. Политиката трябва да се прави в парламента, със санкция на парламента", заяви още Асен Василев.

Той коментира, че ако има допълнителни въпроси, Министерството на финансите е на линия да започне да ги обсъждаме със съответните финансови екипи.

Има сравнително малко останали пари за преструктуриране, каза още Асен Василев.

"Пари има, но за да се похарчат парите, това трябва да стане спрямо Закона за бюджета. В Закона за бюджета има ограничение колко пари за какво могат да се харчат. Има възможности за преструктуриране с решение на Министерски съвет. Вече над 1 млрд. от тези възможности за преструктуриране са изядени, т.е. има сравнително малко останали пари за преструктуриране. За това ние искаме санкция на парламента тези пари, които ги има, парламентът да се произнесе как точно да бъдат похарчени. Ние сме дали един план за харчене така, че те да могат да стигнат до всички български граждани и фирми", заяви още Асен Василев.

Той призова депутатите да смятат как след като вече са покрити 1 млрд. допълнителни разходи за ковид и за избори, да се намерят 1.4 млрд. докрая на годината. "Как точно да ги намерим?", каза още Василев.

"Знаете, че март месец бяха 50-те лв. за пенсионерите, даже нямаше до май. После бяха мерките 60 на 40. Над 1 млрд. от капиталови разходи вече са преструктурирани, за да може да продължат етзи мерки за хората и бизнеса. Има резерви, но те са много малки", заяви още министърът.

По думите му тези резерви ще стигнат за септември, октомври и то не за всички мерки. "Ако ми гарантирате, че ноември месец ще има парламент, който в първата си седмица ще има Бюджетна комисия да приеме актуализация, нека да минем на такъв план, но виждаме, че тук има парламент, който 4 седмици не може да направи Бюджетна комисия и да започне да си върши работата", допълни още Асен Василев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай