Валентин, който сбъдна мечтата си да лети

Пилотът на изтребител трябва да гони целта до последно, а на земята да отстоява идеите си, казваше майор Терзиев

Валентин, който сбъдна мечтата си да лети | StandartNews.com

Ведър, отзивчив, весел и най-вече голям добряк. Така описват майор Валентин Димитров Терзиев хората, които са го познавали.

Пилотът изчезна със своя МиГ-29 в Черно море. "За съжаление, получихме данни, които ни карат да мислим, че майор Терзиев не е оцелял", съобщи днес министърът на отбраната Георги Панайотов.

47-годишният въздушен ас живееше със семейството си в центъра на Асеновград, близо до храма "Св. Никола". Валентин избрал да остане в родния си град, въпреки че трябвало да пътува всеки ден до авиобазата в Граф Игнатиево.

"Финансово можеше да си позволи да си купи жилище в Пловдив, но не искаше да се мести", обясняват негови познати.  Съпругата му Димитринка също е от Асеновград, двамата имат 12-годишно дете.

Валентин е учил в ОУ „Христо Ботев“ в Асеновград, разказва съученичката му Валя. Училището се намира непосредствено до река Чая. Терзиев  е учил в него от 3-ти до 8-ми клас и след това пътищата им с Валя се разделили. Според нея бъдещият пилот бил сред най-личните момчета във випуска, пише "Марица".

„Нямали сме контакт след училище. Само от време на време сме се засичали по улиците. Като ученик беше много хубаво и добро момче, забавно, усмихнато. Общувахме си много. Съпругата му и тя е от Асеновград. Казва се Димитринка, имат дете“,  разказва Валя, която работи в книжарница.

На метри от нея е рибарският магазин, от който Терзиев често си купувал стръв. Запознати твърдят, че бил запален рибар и прекарвал свободното си време с въдица край гьоловете.

От малък искал да стане летец и стъпка по стъпка осъществил мечтата си. Затова  професията му била много повече от работа.

"Дори в най-големите несгоди, а те при окаяното състояние на родната армия хич не са малко, той никога не е мрънкал и се оплаквал. Обръщаше всичко на шега", разказват негови бивши колеги от авиобазата в Граф Игнатиево, която е съвсем близо до Пловдив.

Майор Терзиев е военен пилот 1-ви клас с прелетени над 700 часа. Завършил е Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" през 1998 г. Летял е на самолети Pilatus PC-9M, L-29, L-39ZA, МиГ-21 и на МиГ-29.

Бил е старши помощник-началник на отделение „Планиране и отчитане на летателната дейност” в авиобаза Граф Игнатиево, където е сред най-опитните пилоти.

Сред инициаторите е за избора на девиза на ескадрилата: „Свалям наред!”.

"Много хубав девиз, който може да се използва навсякъде и е свързан с това да бъдеш изтребител. За мен това е да си ловец - винаги и непрекъснато. Като видиш целта във въздуха, да не я изпускаш и да я гониш до последно. Да изцедиш всичко от себе си и от машината, а на земята да преследваш целите си и да отстояваш идеите си докрай. Професията на летеца изтребител ни вменява качества като чувство за дълг, достойнство и чест”, заявява Терзиев пред Рan.bg.

Офицерът защити думите си и във фаталната нощ срещу сряда, когато изпълни трудната задача да порази падаща с парашут мишена. "Задачата е изпълнена", са последните думи от радиовръзката с майора, преди да изчезна от радарите.

Уменията си майор Валентин Терзиев демонстрира и на последния парад за Деня на храбростта на 6 май в столицата. Той прелетя над храм-паметника "Александър Невски" във втората кабина на МиГ-29УБ.

Изтребителят предвождаше групата от самолети от състава на авиобаза Граф Игнатиево. Те прелетяха в боен ред „клин“ със скорост 600 км/ч на височина 600 метра над събралото се за парада множество в столицата.

Майор Терзиев много държал на машините, на които летял. Говорел за тях като за живи същества. Вероятно една от причините да не катапултира при инцидента е стремежът на всяка цена да спаси своя самолет, твърдят ветерани в общността на бившите летци.

"Стрелял е по парашутна мишена, която е възможно да се е разкъсала и на екрана на РЛС или нищо да не се вижда, или се появяват много отметки. Ако при това положение е започнал да търси целта визуално, най-вероятно е изпуснал управлението и е изпаднал в сложно положение от загуба на пространствена ориентировка. При това положение се е борил да спаси самолета до последно и не е катапултирал", предполага бившият пилот от авиобаза Граф Игнатиево Величко Дерузов.

Според него, ако Терзиев е катапултирал, седалката е достатъчно сигурна, за да му осигури възможност за приводняване и аварийна връзка.

"Старите летци, изпълнявали задачи над море нощем, знаят, че звездите са отгоре и отдолу и поглеждането навън може да доведе и най-опитния пилот до загуба на пространствена ориентировка. Тогава остава само доверието в управление с автопилота, докато се опомниш. Каквото и да е станало - жалко за един млад живот и добър пилот!", казва още Дерузов.

Казват го и всички колеги на Терзиев.

"Стандарт" изказва съболезнования на близките на майор Терзиев.

Светла му памет!

Стана ясно кой е пилотът на падналия МиГ-29 СНИМКИ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай