Ваксинират и децата над 5 години, кога идват първите дози

Очакваме 42 000 флакона

Ваксинират и децата над 5 години, кога идват първите дози | StandartNews.com

До дни България може да започне да ваксинира срещу COVID-19 деца над 5-годишна възраст.

Първите детски флакони вероятно ще бъдат доставени още в понеделник, 20 декември. Очакваните дози са 42 000. Те ще пристигнат в три пункта - в София, Пловдив и във Велико Търново, а след това ще бъдат разпределени към цялата страна, съобщи Нова телевизия.

Лекари в пунктовете за имунизации казват, че са готови да поставят ваксината на малки деца. „Съставът е същият. Разрежда се по различен начин. Може да се каже, че това са други ваксини от гледна точка на това, че са пригодени да бъдат по-лесно дозирани за деца. Слага се една трета от дозата, която е за големите”, обясни лекарят д-р Васил Михайлов.

Ваксината за деца между 5 и 11 години обаче няма да може да се прави във всички пунктове у нас, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Причината е, че във всеки флакон има 10 дози, които трябва да се сложат в рамките на ден, а при липса на достатъчно желаещи, ваксината ще се изхвърли. „Ще го ограничим до 5-6 пункта в област. Нека те да си посочат къде, за да може да се планира”, заяви доц. Ангел Кунчев.

Проучванията показват, че ефективността на препаратите при децата между 5 и 11 години се запазва като при възрастните - около 93%. Тежки странични реакции при над 4 милиона имунизирани деца в САЩ пък са изключителна рядкост, твърдят експертите.

„Разбира се са докладвани реакции като отпадналост, сънливост и болка на мястото на ваксината. Не са докладвани случаи на миокардит, от които някои от родителите се притесняват”, каза д-р Христиана Бацелова.

За сметка на това случаите на сърдечни усложнения при деца след прекаран коронавирус зачестяват, казва кардиологът проф. Иво Петров. „Много данни показаха вече, че COVID-19 не протича чак толкова леко при деца. След вирусни заболявания е възможно, дори при бебета, увредата да бъде предимно върху миокарда”, коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай