Вторник,

В Майор Узуново търсят първия земеделец на Балканите

От: Failed to load user -
A
A
A

Видин. Археолози търсят първия земеделец на Балканите, живял край видинското село Майор Узуново. Ранно неолитният обект досега не е проучван, но той е с европейска значимост. Това съобщи Фионера Филипова, директор на регионалния исторически музей във Видин.

Обектът е открит случайно от археолога Николай Казашки от видинския музей. Сега той е заместник-ръководител на екипа. Водещ археолог е Георги Ганецовски от врачанския музей.

Историците се надяват да попаднат на останки от първите земеделски и скотовъдни стопанства, от които уменията да се произвеждат храни от растения и животни са се разпространили из цяла Европа. Те са убедени, че в селището са живели първите земеделци на Балканите.

При първите малки разкопки са открити керамични съдове, части от ритуални масички и други предмети от неолита. Сега очакват земеделски сечива и скелети на животни.

Започналите проучвания се финансират от частното дружение „Бъдеще и минало", създадено от видинчанина Иван Лишков. Те ще продължат 10 дни. Находките ще бъдат показани в специална изложба на музея, допълни Фионера Филипова.

Разкопките нямат нищо общо с газопровода „Южен поток", който не преминава през тази територия, уточни директорката.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички