В ПЕТЪЧНИЯ СТАНДАРТ: Оценката за поведение  слага етикет на детето

Природните науки трябва да имат своя тежест в тестовете, казва Диян Стаматов

В ПЕТЪЧНИЯ СТАНДАРТ: Оценката за поведение  слага етикет на детето | StandartNews.com

От следващата година изпитът за кандидатстване в гимназии след седми клас вече няма да бъде организиран на модули. За промените в теста, за това нужни ли са още изменения и как да не изхвърляме природните науки, "Стандарт" разговаря с директора на 119 СУ "Академик Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.

- Господин Стаматов, как приемате предложението на Министерството на образованието и науката за промени в изпитите след седми клас, където вече няма да има два модула?
-За мен тази промяна е по-скоро технологична, тя няма да засегне съдържанието на изпита. За сметка на това ще облекчи много и децата, и родителите им, а и самите учители. Те ще могат да влизат много по-спокойни на изпита и сами да разпределят времето си, тъй като вече няма да мислят за това, че първият модул носи определен брой точки, а вторият – други. По този начин всяко дете ще подходи индивидуално и само ще прецени времето, по което да работи върху теста и преразказа, вместо да си свърши работата върху първия модул по-рано и да седи и да чака, докато стане време за втория. Да не говорим, че честно казано, ще облекчи работата и на нас, директорите, които досега седяхме на изпитите до края на модулите, за да не се създаде проблем. 
- Много от родителите дават децата си на частни уроци, където и до момента са ги подготвяли за два модула...
- Друга тема е каква е функцията на частните уроци – много родители ще записват децата си на тях, независимо какъв е форматът на изпита. Какъвто и да бъде новият формат на изпита, той не би повлиял върху частните уроци. Частните уроци обаче в доста от учебните центрове вече са по-назад от онова, което предлагат водещите училища, защото повтарят схемата на класно-урочната подготовка – децата са на чиновете и им се наливат знания в главите. За разлика от това вече доста от училищата избраха далеч по-иновативни форми, които и дават по-добри резултати. За родителите вероятно частните уроци са гаранция за допълнителна сигурност. Има и нещо друго  - вече няма смисъл от втори модул на изпита, той бе въведен заради онези деца, които след седми клас кандидатстват в гимназии. Съгласно новия закон след седми клас в гимназия кандидатстват вече всички деца – независимо дали в средни училища или в професионални. Премахването на това разделение на изпита ще намали стреса за всички. Всяко дете ще знае, че ще намери мястото си в гимназия.

- Въпреки това и учители, и родители са на мнение, че не бива изпитите да бъдат само по български език и математика, защото по този начин се неглижират останалите учебни предмети. Вие самият сте преподавател по биология, какво мислите по въпроса?
- Да, другите предмети се неглижират чрез този начин на оценяване и това не е добре. Трябва да бъдат направени някои основни промени в изпитите, без обаче да се посяга на единния национален изпит, който да остане в такъв формат. Но да се даде възможност на професионални гимназии и такива, в които се обучават деца с творческа насоченост, да въвеждат свои изисквания. В момента те трябва да отговорят на критерии по два основни предмета, в които не е тяхната сила, и да покажат знания в сфера, която няма нищо общо с това, което искат да изучават и да работят занапред. Нито пък с това, което тепърва ще изучават по своята специалност в гимназията. Необходимо е да се либерализира входа на средните училища. В близко бъдеще можем да говорим и за изпити на модули, с по-пъстри въпроси, където да присъстват природните дисциплини. Виждате, че при националното външно оценяване след четвърти клас децата, които отговарят на такива въпроси, постигат доста високи резултати. Би трябвало на гимназиите с природо-математически профил да имат подобен вход след седми клас. Но все пак е важно и да се запази националният характер на изпита.
- От тази година започна доставянето на шкафчета за училищата, при Вас като че ли дойдоха първи. Изчезва ли нещо от тях, каквито бяха опасенията?
- Не се е случвало нещо да изчезне, по-скоро децата се объркват и си слагат нещата в чуждо шкафче или си губят ключовете. При нас вече започна оборуедването с шкафчета и за учениците от пети клас, където е проблемът с истински тежките раници. Ние донякъде сме го разрешили, като събираме часовете по дадени предмети в блок, така че в един ден, вместо да се учат пет предмета, да се учат два или три. За съжаление, в името на шкафчетата се наложи да пожертваме част от училищните коридори.

- Новите технологии доколко помагат в битката с тежките раници? Родители се оплакват, че обучението чрез таблети уврежда зрението на децата?
- Новите технологии правят училището по-увлекателно, но и засилват предизвикателството към родителите да дадат повече възможности за движение на децата, за повече спорт, с който да се редува гледането на мобилните устройства и усвояването на знания чрез тях. Само спортът може да компенсира това. Но децата са в мобилните си устройства по всяко време и всъщност в училището е тяхната най-адекватна употреба. 
- При Вас се случи обещаното увеличение на учителските заоплати от първи януари, но май не навсякъде е така?
- За това двадесетпроцентно увеличение се говори повече от шест месеца. При нас в 119 СУ бе подписано още преди Нова година, но в страната ще има известно разнообразие, особено в малките училища, особено там, където става дума за под 100 деца в училище. Хубавото е, че при тях има компенсация на делегираните бюджети, свързани с особеностите на региона.
- Съгласен ли сте с оценката за поведение, която просветното министерство реши да предложи?
- Категорично не. Това би било поставяне на етикет, който може по-скоро да навреди на детето и който то след това ще носи за дълго. Имаме електронни дневници /в нашето училище вече няма хартиен/ и чрез тях родителят получава навреме всякаква информация за поведението на детето си в училище, както и за неговите резултати. Това е напълно достатъчно като информация за един родител, без да се налага да превръщаме учителите в съдии.

- Вие имахте една пощенска кутия за жалби от децата във връзка с тормоз, миналата година имаше дори и двама наказани учители..
-Тази година все още жалби няма. По-скоро по Коледа по-малките я превърнха в пощенската кутия на Дядо Коледа и я напълнихя с желания за подаръци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай