В Гърция се хванаха за гушата заради ГКПП Маказа

Граждани на гръцката област Еврос протестират срещу затварянето на Маказа за туристи

В Гърция се хванаха за гушата заради ГКПП Маказа | StandartNews.com

Граждани на гръцката област Еврос протестират срещу официалното решение на Атина през граничен пункт „Маказа“ с България да се допуска преминаване само по спешни случаи, предаде БНР.

Освен това гръцкото министерство на транспорта въведе ограничения за броя на пътниците в една кола.

Съюзът на хотелиерите от област Еврос, както и заместник-областният управител, отправиха искане лично до премиера Кирякос Мицотакис да се отвори граничния пункт „Маказа“ за свободно преминаване на туристи.

"Настояваме за спешна намеса. Граничните пунктове в Еврос за туристи от балканските страни са най-прекия път за достъп до област Тракия и ако останат затворени се нарушава ритъма на туристическия сезон", казва местният чиновник.

Според гръцките медии, вероятно реакцията на местната власт в Еврос остави отворен граничен пункт „Маказа“, от където и вчера преминаваха леки автомобили с туристи и микробуси.

През „Кулата“ преминават тирове, леки автомобили и автобуси.

Попълването на декларация е задължително.

На летищата масово се правят тестове за короновирус на пътниците. Много от пристигащите се оказа, че не са попълнили задължителната декларация преди излитане към Гърция. Наложи се да направят това на летищата и в тези случаи се вземаше тест от пътниците на целия полет.

Пътна полиция припомня, че съгласно нареждане на Министерството на транспорта е фиксиран броят на пътниците в една кола, в зависимост от местата в автомобила. В до 7-местен автомобил имат право да пътуват не повече от трима пътника и шофьора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай