Ученици събират пари, за да си откупят...училището

Рушащата се сграда е частна собственост, търсят 100 000 лв. за ремонт

Ученици събират пари, за да си откупят...училището | StandartNews.com

Ученици от русенското село Бъзъ̀н събират по 10 лева, за да откупят и ремонтират рушащата се с години сграда на местното училище.

Сградата става частна собственост през 2008 г. Днес обаче тя се руши безстопанствена. Затова инициативни младежи искат селото да си я върне и след основен ремонт тя да стане място за занимания по интереси, като сега се ползва само дворът ѝ, съобщи бТВ.

В училището са учили над 100 деца, когато е решено то да бъде закрито, а сградата продадена, разказа Нели Василева, която 30 години е преподавала там.

„Дори да е след 10 години, ние пак ще се върнем тука, ще си правим дали игри, дали ще учим, може дори да преподаваме, ако се върне училището“, коментира ученичката Вероника Георгиева.

„Ние сме обявили, че са ни необходими 100 000 лева, за да си ремонтираме тази част от покрива, която е започнала да пропада, за да си направим основните укрепителни дейности“, допълва кметът на селото Василена Цанкова.

Местните държат обаче ако бъде откупена от частника, сградата да не става отново общинска собственост, а да я управлява сдружение „Децата на Бъзън“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай