Учени откриха защо се образуват кръвни съсиреци

Екип от германски учени са разбрали защо някои хора, получили ваксини, развиват кръвни съсиреци

Учени откриха защо се образуват кръвни съсиреци | StandartNews.com

Екип от германски учени вярват, че са разбрали защо някои хора, получили ваксините на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън" срещу COVID-19, развиват кръвни съсиреци. Освен това те твърдят, че могат да кажат на производителите как да подобрят препаратите, за да ги избегнат.

"Ключът е в аденовируса - вирусът на обикновена настинка, който се използва за доставяне на протеина на коронавируса в тялото", казва Ролф Маршалек, професор от университета на Гьоте във Франкфур. ИРНК ваксините, разработени от "Пфайзер" и "Модерна", не използват тази система и не е имало случаи на съсирване на кръвта, свързани с тях.

Кръвните съсиреци са редки, но обезпокоителни в по-младата възрастова група, които са изложени на по-голям риск от съсирване на кръвта, но по-малко вероятно да прекарат тежко COVID-19. Обединеното кралство предлага на всеки под 40-годишна възраст избор на ваксини, когато има такива. Във Великобритания има 309 случая на тромбози от 33 милиона души, получили ваксината на "АстраЗенека"

В труда си, който е в предпечатна подготовка, но не е подложен на партньорска проверка, учените казват, че смятат, че проблемът се крие в навлизането на аденовируса в ядрото на клетката, а не само в клетъчната течност, където вирусът обикновено произвежда протеини.

"Жизненият цикъл на аденовируса включва инфекция на клетките, навлизане на аденовирусната ДНК в ядрото и впоследствие генна транскрипция от машината за транскрипция на гостоприемника", пишат те.

"И точно тук се крие проблемът: вирусното парче ДНК не е оптимизирано за транскрибиране вътре в ядрото."

Вътре в клетъчното ядро ​​части от протеина се сливат или разделят. Те се превръщат в мутантни протеинови парчета, които изплуват в тялото и много рядко могат да предизвикат образуване на кръвни съсиреци, смятат учените.

Проф. Маршалек казва, че ваксините могат да бъдат преработени, за да се избегне проблемът. От "Джонсън и Джонсън" вече са в контакт с него, твърди той пред Financial Times.

Компанията "се опитва да оптимизира ваксината си сега", каза той пред вестника. "С данните, които имаме в ръцете си, можем да кажем на компаниите как да мутират тези последователности, кодирайки шип протеина по начин, който предотвратява нежелани реакции."

Все още учените не са разговаряли с "АстраЗенека", казва той. Компанията не е била в контакт, "но ако го направят, мога да им кажа какво да направят, за да направят по-добра ваксина", сподели той пред FT.

Други учени обаче имат други теории и обяснението на Маршалек за неблагоприятните събития все още е хипотеза, която предстои да бъде разгледана от други експерти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай