Църквата почита светицата Мария Магдалина

Имен ден празнуват Мария, Мариана, Марийка, Мара, Маруда, Манда, Маруша, Магдалена, Магда, Миглена, Лина

Църквата почита светицата Мария Магдалина | StandartNews.com

22 юли е денят, на който Православната църква почита паметта на света равноапостолна мироносица Мария Магдалeна, изцеляваща бесове.

В житието ѝ се разказва, че когато Исус Христос извършвал чудеса в Галилея, към него пристъпила жена на име Мария Магдалина (от гр. Магдала). Помолила го за помощ и Господ изгонил от тялото ѝ седем бесове, с което я излекувал.

От този момент нататък Мария следвала Исус до смъртта му и била първата, която видяла празния му гроб и първа чула думите на възкръсналия Христос.Така тя става и първата вестителка на Възкресението на Исус. На нея се приписва първият възглас “Христос воскресе!”.

След Възнесението Господне Мария Магдалина прекарвала с пресвета Богородица и апостолите в постоянна молитва и била свидетелка на първите успехи на християнското учение в Йерусалим. Пълна с усърдие и вяра, тя сама проповядвала словото Божие и посещавала различни страни. Църковното предание говори, че посетила и Рим, и че поднесла на императора Тиберий червено яйце, като му казала: "Христос воскресе!" и му разказала за кръстната смърт на Господа.

Още от старо време имало обичай у юдеите, особено у бедните, да поднасят яйца на свои познати, приятели и покровители в деня на рождението им и на Нова година. Това се смятало като израз на радост и уважение от людете, които не са могли да поднесат по-скъпоценен дар. По примера на св. Мария Магдалина у християните влязло в обичай да се даряват един другиму червени яйца за спомен на Христовото Възкресение.

От Рим св. Мария Магдалена дошла в Ефес, където до самата си смърт помагала на св. Йоан Богослов в неговите апостолски трудове. В V век нейните мощи били преместени от Ефес в Цариград.

Името на светицата се извежда от “Магдала” на иврит Magdala Nunayya или Магдала на рибарите (името на града идва от “migdal” – колона) е град в Галилея, за който се счита, че е домът на Мария Магдалина.

На този ден имен ден празнуват Мария, Мариана, Марийка, Мара, Маруда, Манда, Маруша, Магдалена, Магда, Миглена, Лина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай