Цъкащи бомби ли са язовирите, говори експерт

Проблемс е, че твърде много ведомства имат отношение към водите и управлението им е отделено от техническото състояние на съоръженията, казва проф. Кисляков

Цъкащи бомби ли са язовирите, говори експерт | StandartNews.com

Не може да се говори, че язовирите у нас са "цъкащи бомби". Това коментира в "Денят започва" на БНТ проф. Димитър Кисляков, ръководител на Катедра "Хидротехника и хидромелиорации" в УАСГ.

Ако не се поддържа технически грамотно, с течение на времето язовирът може да стане опасен. Той може да бъде съоръжение с висок вторичен риск - тоест при определени събития не само той да се разруши, но и да има опасни последици от това, обясни експертът.

По думите му, всяко техническо съоръжение има нужда от редовно поддържане, а при поддръжката и ремонта на язовирите, много дейности изискват да се работи на сухо.

В 21 век всякакви дейности в строителството могат да се извършват и под вода, но със съвсем други специалисти, материали и на съвсем други цени, категоричен е професорът.

Той обясни, че преливниците спадат към т.нар. облекчителни съоръжения и имат за задача да обезопасяват високата вълна. Има си изисквания за какъв клас язовир какво надвишение и висока вълна може да бъде поета, обясни проф. Кисляков.

Собствеността върху язовирите премина през определени етапи и някои от тези въпроси се наложи да бъдат нормативно регламентирани, създаде се контролен орган. Проблем у нас е, че твърде много ведомства имат отношение към водите и управлението на водите по принцип е отделено от техническото състояние на съоръженията. Решението на този проблем не би било просто и би изисквало радикално разбъркване на цялата нормативна уредба, смята професорът.

Големите язовири у нас категорично са в добро състояние, проблемите се решават все по-добре. Ако трябва да обобщя, бих казал, че сме се изкачили доста над дъното, каза в заключение проф. Кисляков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай