Циклон носи наводнения, къде са най-застрашени

Сняг се очаква в Северозапада

Циклон носи наводнения, къде са най-застрашени | StandartNews.com

Приближаващ средиземноморски циклон ще дестабилизира времето на Балканския полуостров в понеделники вторник.

Очакваме значителни по количества валежи над Южна България и крайните северозападни райони от страната. Според регионалния модел WeatherBalkanmodel най-много дъжд ще падне над Горнотракийската низина, Лудогорието и Северозападна България. Очакваните количества дъжд ще са между 40-90 л./кв.м, съобщиха от Meteo Balkans като предупреждават за опасност от наводнения.

Валежите ще започнат в понеделник  

Новата седмица ще започне със валежи в цялата страната, понижение на температурите и сняг в Северозападна България и планинските райони. Причината отново е средиземноморски циклон, преминаващ през Балканския полуостров. 

В нощта срещу понеделник от югоизток ще започнат валежи от дъжд, които до сутринта ще обхванат Западна и Централна България. В сутрешните часове в Софийската котловина, Предбалкана и по високите полета от Западна и Централна  България валежите ще преминат в сняг. Не се очаква да се образува снежна покривка. 

През деня в понеделник под влиянието на преминаващ през страната средиземноморски циклон ще се създаде значителна валежна обстановка. Дъждовете ще се усилят, като по-значителни ще са след обяд и късно вечерта в Югозападна и Южна България, а през нощта срещу вторник - и в Северозападна  България.  

Поради очакваните валежи рискът от наводнения ще е висок в района на Рило-Родопския масив и Горнотракийската низина. Очакваните количества до края процеса ще достигнат до 40 и 90л./кв.м. В тези райони дъждът ще е проливен по характер и не е изключено да е съпроводен от гръмотевици. Съветваме да се обърне внимание на речните корита и язовирите, намиращи се в Южна и Северозападна България. Поради ортографски причини и в Северозападна България валежите могат да предизвикат локални наводнения, предупреждават от Meteo Balkans.

Във вторник идва и снегът 

В навечерието на вторник и през деня отново в Северозападна и Западна България валежите постепенно ще преминат в мокър сняг, като по-значителни ще са те от сняг в планинските райони и в Северозападния България. Там ще се създадат и условия за значителна снежна покривка, а в Предбалкана - и от навявания. 

В останалата част от страната времето ще е облачно и ветровито. Вятърът ще е слаб, предимно от изток-североизток , а в Източна България временно и временно силен. 

Температурите ще продължават да се понижават, като очакваните минимални в страната почти навсякъде ще са около нула градуса. Времето по Черноморието ще е дъждовно, с интензивни валежи от дъжд в крайните югоизточни райони. Максималните температури за вторник в Западна и Централна България ще са между 1-3°C, в източните райони - до 4-5°C.

В сряда и четвъртък валежите ще са предимно слаби и на изолирани места, главно в Източна България и в планинските райони. 

Над останалата част от страната времето ще е облачно, но студено. Временни разкъсвания на облачността очакваме над крайните северозападни и централни райони. Вятърът в страната временно ще смени посоката си и ще е от север, а в Дунавската равнина и Източна България - от североизток. Минималните ще са между минус 6° и минус 1°, а и дневните в много райони ще остават под нулата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай