Цената на топлото в София пада с над 26%

Това реши днес Комисията за енергийно и водно регулиране

Цената на топлото в София пада с над 26% | StandartNews.com

С решение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), считано от 1.04.2020 г., се определят нови пределни цени на топлинната енергия на енергийните дружества в сектор „Топлоенергетика“, ползващи природен газ като основен енергиен носител, съобщи пресцентърът на КЕВР.

За потребителите в София цената на топлинната енергия се намалява с 26,47 %, във Враца – с 22,52%, в Пловдив - с 12,11%, в Плевен - с 15,65%, в Бургас – с 17,30%, във Варна – с 8,27%. Във Велико Търново потребителите ще заплащат с 17,54% по-ниска цена на топлинни услуги, а в Разград – с 16,88%.

Средното намаление на пределните цени на топлинната енергия за тези дружества е в размер на 21,84%.

„Приехме окончателни решения за цените на топлинната енергия и цените на електрическата енергия, произведена от централи с високоефективно производство на топлинна и електрическа енергия и тези цени също са влизащи в сила от 1 април 2020 година. Считано от днес се определят нови пределни цени на топлинната енергия на енергийните дружества в Република България от Сектор „Топлоенергетика“, които ползват природния газ като основен енергиен носител“, поясни той.

„С решението си КЕВР утвърди от 1 април цените на електроенергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, които използват като основно гориво природен газ като средното намаление на високоефективната електрическа енергия за ези дружества е в размер на 27,91 %. На същото заседание КЕВР се произнесе с решение и за цените на електрическата енергия от 1 април 2020 година. След извършен анализ, бе решено цените да не бъдат изменяни и те остават на нивото, което е определено от 1 юли 2019 година. В мотивите към решението регулаторът посочва, че намалението на електрическата енергия, произведена по високоефективен комбиниран начин от дружествата в Сектор „Топлоенергетиката“ единствено може да компенсира разходи в същия размер на Фонда „Сигурност на енергийната система“ към НЕК във връзка с изкупуване от обществения доставчик на осигуряваните от ТЕЦ-Марица 2 количества допълнителни на ел. енергия, необходима за задоволяване на нуждите на регулирания пазар“, допълни председателят на КЕВР.

Цената на природния газ ще бъде по-ниска с 42,78 процента от 1 април, съобщи още Иван Иванов. Той уточни, че КЕВР днес е имала заседание, за да утвърди цената за април, по която общественият доставчик да продава природен газ за крайните снабдители, както и за лицата, които притежават лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Иван Иванов посочи, че утвърдената на КЕВР цена на природния газ от днес е 25,20 лв. за мегаватчас. В сравнение с действащата през първото тримесечие на 2020 г. цена от 44,04 лв. намалението е с 18,84 лв., което представлява понижение с 42,78 процента.

В решението на КЕВР са отразени всички промени в котировките на природния газ на европейските хъбове до вчера - 31 март 2020 г., уточни председателят на КЕВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай