Цацаров проверява Досиетата Пандора

НАП и ДАНС също се самосезираха

Цацаров проверява Досиетата Пандора | StandartNews.com

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) започва проверки във връзка с Досиетата Пандора.

Това съобщиха от комисията на Сотир Цацаров. След публикацията в сайта bird.bg „Досиетата Пандора: Делян Пеевски не е декларирал три офшорки“ КПКОНПИ е предприела следните действия:

Отправено е официално запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти, с молба да бъде предоставена допълнителна информация за българските граждани, установени в разследването „Досиетата Пандора“, като и за свързани с тях юридически лица /търговски дружества/.

Възложен е анализ на всички декларации за имущество и интереси /встъпителни, ежегодни и финални/, подадени от Делян Пеевски в качеството му на народен представител, за периода от 2013 г. до настоящия момент. Предмет на анализа е сравнение на декларирани обстоятелства относно участие в търговски дружества и в техни органи на управление, с информацията, публикувана от bird.bg. и преценка за наличие на несъответствие между декларациите и действителното имущество. Такъв анализ ще бъде възложен и при публикуване на допълнителна информация относно лица, заемащи висши публични длъжности, както и при получаване на такава в резултат на отправеното запитване до Международния консорциум на разследващите журналисти.

Ще бъде извършено сравнение и с данни за имущество в чужбина, поискани от КПКОНПИ по линия на международния обмен /мрежи за обмен на такава информация, в които Комисията е контактна точка за страната ни/. При установено несъответствие, следва решение за пълна имуществена проверка, както и действия от компетентността на дирекция „Противодействие на корупцията“. Пресцентърът на КПКОНПИ ще предоставя редовно относимата информация за хода на извършваните проверки.

Междувременно ДАНС и НАП също обявиха, че правят проверки. Във връзка с постъпила през юни 2021 г. информация в Държавна агенция „Национална сигурност” относно твърдения за наличие на участие и собственост на български юридически и физически лица в дружества, регистрирани в офшорни зони, в Агенцията е разпоредена незабавна проверка, която продължава и към момента. Извършват се действия в съответствие със законовите компетенции на ДАНС, включително и обмен на информация с партньорски служби и организации. Проверяваните лица имат връзка с информация, изнесена в разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) „Pandora Papers”, посочват от ДАНС. От приходната агенция също съобщиха, че са поискали допълнителни данни от Международния консорциум на разследващите журналисти за български участници, които са включени в Досиетата Пандора. В официално писмо НАП иска информация за български граждани и фирми, които потенциално може да се извършили нарушения или престъпления срещу финансовата система на страната, за да бъдат възложени данъчни проверки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай