Загрижен ли е Радев за Терзиев? Коментар на вдовицата

Едно питане от Радев "как съм", заяви на пресконференция жената на загиналия майор

Загрижен ли е Радев за Терзиев? Коментар на вдовицата | StandartNews.com

Ген. Петров ми се обади два пъти да ми предложи детето ми да отиде на лагер и аз да взема карта за почивка. И едно питане от Радев "как съм", заяви на пресконференция жената на загиналия майор Валентин Терзиев - Димитрина Попова.

Имаше едни изявления, които не е трябвало да ги прави г-жа Попова. Контакти са търсени от наша страна, обясни Панайотов, запитан дали са търсили жената на Терзиев.

На въпрос дали е изпълнен ангажиментът за изплащане на обезщетение за смъртта на майор Терзиев, Панайотов заяви, че то е изплатено съобразно закона.

Имаме потвърдително писмо, но не съм проверила сметката, обяви съпругата.

Попова настоя за отговор кога е извършвана подобна стрелба с МиГ-29 по падаща мишена, нощно време, но не получи конкретен отговор.

Самият Терзиев не е имал в практиката си такава нощна стрелба по мишена, каквато е изпълнявал по време на фаталното учение, а дневна стрелба с МиГ-29 е имал в практиката си един път, преди 5-6 години. Зад гърба си обаче е имал четири нощни учения.

Защо на 47-годишен пилот е дадено да изпълни това военно упражнение, което не е изпълнявал никога? - попита още вдовицата.

Отговорът беше, че час преди фаталният инцидент, друг пилот също е изпълнил задачата, както и, че всички военни, независимо от годините им, трябва да преминат през такава подготовка. Оценката на ръководството и самия Терзиев е била, че той може да изпълни задачата.

На свой ред Димитрина Попова попита военния министър: Искам да ми кажете, гледайки ме в очите и в присъствието на сина ми, изпълнени ли са всички необходими изисквания в летателната подготовка за извършването на такова учение от подполковник Валентин Терзиев, като подчерта че иска отговор реално, а не какво е на хартия.

Отговорът беше "да".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай