Трима наши готвачи ще покоряват кулинарния Олимп

Отборът ни за кулинарното състезание „Bocuse d'Or" ще се бори за класиране в Топ 10

Трима наши готвачи ще покоряват кулинарния Олимп | StandartNews.com

Екип от трима български готвачи се изправя пред предизвикателството да покори кулинарния Олимп, наречен Bocuse d'Or – най-престижното състезание за шеф готвачи в света, което се провежда на всеки две години в град Лион, родното място на неговия създател, легендарният френски готвач Пол Бокюз.

Това са победителите в българския финал на състезанието - Никола Николов, шеф готвач в женевския Restaurant de l'Hotel de Ville и неговият отбор - Христо Фильов от екипа на хотел Маринела София и треньорът им – Веселин Калев, главен готвач на хотел Рила в Боровец. Националната квалификация Bocuse d'Or България, която те спечелиха в края на 2017 г., се организира от Българска асоциация на професионалните готвачи и МЕТРО, в рамките на изложението за храни СИХРЕ.

Световният финал в Лион през 2019 г. ще стане възможен, ако Никола класира отбора си в първата десетка на Европа, в конкуренция с още 18 готвачи от различни страни. Надпреварата с тях ще се проведе по време на европейските Bocuse d'Or квалификации от 10 до 12 юни в Торино, Италия, в рамките на Gourmet Expoforum 2018. Там ще се проведе и европейската квалификация за Coupe du Monde de la Patisserie, световното първенство по сладкарство, за което пътува и един от най-добрите ни сладкари Алекс Иванчев.

Задачата на нашите участниците в надпреварата Bocuse d'Or е да приготвят предястие и основно ястие от висшата кухня с множество сложни елементи, точно за 5 часа и 35 минути, по строго определен регламент и на базата на зададени предварително основни продукти. От особена важност, наред с вкуса, са визията и изработката на ястията.
А успехът на екипа зависи от това, как тримата ще се справят с предизвикателството на италианските домакини, приготвяйки две различни ястия за 14 членното жури с местни продукти – телешко филе от Пиемонт , ориз от локалния сорт Сант Андреа, със защитено наименование за произход от пиемонтските провинции Биела и Верчели и сирене от областта Кунео.

Състезанието открива пътя на българските кулинарни таланти към световната сцена. Според шеф Андре Токев, президент на Bocuse d'Or България, победата в подобно състезание е трамплин в професионалното развитие и съпътства победителя цял живот. Bocuse d'Or е най-престижният конкурс за висша кулинария в света, основан през 1987 от прочутия френски шеф-готвач Пол Бокюз. При провеждането му се прилагат принципите на големите спортни събития, за да се създаде грандиозно шоу с акцент върху готвенето и готвачите.

Никола Николов и неговият екип тръгват за Торино с финансовата подкрепа на МЕТРО България. Компанията ще отдели 5% от непромоционалните продажби на продуктите си от собствена марка METRO Professional за периода 1 – 31 май в подкрепа на тяхното участие. Отборът вече тренира в модерната база на МЕТРО Академия в подготовка за европейската си мисия. С националните ни състезатели ще пътува и агитка от професионални готвачи и фенове, за чийто транспорт и настаняване компанията също е поела грижа.

Новата марка METRO Professional предлага професионални решения за кухнята и хотела и осигурява богат набор от готварски аксесоари, кухненски уреди и хотелски принадлежности за професионалните шеф готвачи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай