Трагедия в детска градина в София. Дете почина от менингит

Случаят е от детска градина "Вълшебство" в софийския квартал "Павлово"

Трагедия в детска градина в София. Дете почина от менингит | StandartNews.com

Починало е едно от заразените с менингит деца, за които бе съобщено вчера. Информацията е потвърдена от Столичната община, предаде Нова телевизия.

Детето е починало още в петък.

Повърна, вдигна висока температура за много кратко време, своевременно информирахме родителите, те много бързо реагираха и ги насочихме към личен лекар, обясни пред БНТ Гергана Петрова, директор на детска градина "Вълшебство" в софийския квартал "Павлово".

Всички родители в петък бяха уведомени, че евентуално децата имат контакт с някаква бактерия. Към момента нямаме деца с потвърдена симптоматика, но имаме деца, които са носители, поясни тя.

Извършена е пълна дезинфекция на сградата, на общите площи. Всички родители са уведомени, изпълнени са указанията на здравните власти, допълни директорката.

Както "Стандарт" съобщи, изненадващо бе изнесена информация за огнище на менингит в столична детска градина. 16 деца и двама възрастни бяха дали положителни проби.

На 29 ноември здравни инспектори са взели проби от 31 деца и 8 души от персонала, които са били контактни на инфектирано дете. Резултатите показали, че 16 деца и 2 възрастни в детска градина "Вълшебство" в софийския квартал "Павлово" са положителни за наличие на менингокок. Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина.

Пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по здравни въпроси, коментира повече подробности за тежката инфекция с менингит в детската градина, където е починало детето.

Изследване преди 3 години показа, че 72% от децата в детските заведения в София имаха този микроорганизъм, обясни той.

В конкретния случай, по предписания на РЗИ-София бяха взети проби.

От два дни децата вземат антибиотици, вчера беше организирано и пробонабиране на останалите 250 деца, обясни проф. Кантарджиев.

Заразата е възможна при тесен контакт и дълго време в една стая, предава се по въздушно капков път.

От 2011 г. у нас се прилага ваксина за менингит, допълни експертът.

Най-важното е хората да не се плашат, да не се създава излишна паника. Вчера проведох разговор със заинтересованите родители, просто да ги успокоя, допълни проф. Кантарджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай