Топ адвокат разкри незаконно ли е да ни искат сертификат

Въвеждането им засяга конституционни права

Топ адвокат разкри незаконно ли е да ни искат сертификат | StandartNews.com

Изискването за въвеждането на зелените сертификати действително ограничава някои права, гарантирани в Европейската конвенция за правата на човека, както и някои конституционни, но не неправомерно.

 Тоест има засягане, но тези права не са абсолютни. Това обясни пред адвокатът по медицинско право Мария Шаркова пред Радио София.

Въпросното ограничение цели спиране разпространението на зараза, която се предава по въздушно-капков път. Зелените сертификати се явяват една алтернатива на по-тежките мерки, прилагани по-рано – ограничаване правото на придвижване, затваряне на обекти с обществено предназначение, задължаване на работа от вкъщи и т.н.

Тези сертификати не задължават хората да се ваксинират, защото има и други начини да докажеш, че си придобил имунитет. Така че правата са засегнати, но не са ограничени недопустимо, смята Шаркова.

Според нея обаче е било наредбата на министъра на здравеопазването да отразява случаите на противопоказания за ваксиниране - кой и как може да го установява и как да постъпват пациентите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай