Танева: Лидер в ЕС сме по биопроизводство

Събитието се организира от областния управител на Перник Ирена Соколова, игумена на светата обител архимандрид Никанор, „Стандарт”, Обединени животновъди и е под патронажа на земеделското министерство

Танева: Лидер в ЕС сме по биопроизводство | StandartNews.com

България е лидер в ЕС по биопроизводство. Страната ни държи челните позиции в пчеларството и лозарството. Това заяви замеделският министър Десислава Танева по време на форума „Храната на бъдещето” в Църногорския манастир „Св.св. безсребреници и лечители Козма и Дамян”. Събитието се организира от областния управител на Перник Ирена Соколова, игумена на светата обител архимандрид Никанор, „Стандарт”, Обединени животновъди и е под патронажа на земеделското министерство. С него бе даден старт на Втория църногорски събор, който ще продължи до неделя. Три дни 1016 народни певци и ансамбли от 16 общини в 7 области ще представят фолклорните чудеса на Граово.

Биопроизводството е това, с което България може да се брандира на европейския пазар, категорична бе Танева. Тя изтъкна, че здравето е пряко зависимо от храната и съобщи, че биопроизводителите у нас са се увеличили тройно, а хектарите с тяхна продукция вече са 162 хиляди.

Преди година бяхме тук,  за да говорим за първия маршрут за поклонически туризъм в областта. Хилядите хора, които тези дни ще напълнят поляните около светата обител, са доказателство, че този маршрут е факт, а всички ние сме го популяризирали достатъчно добре, каза главният редактор на вестник „Стандарт” Славка Бозукова. Затова темата на днешната ни среща е как да надградим постигнатото. Избрахме това да е храната, допълни тя. Причините са две – всеки маршрут изисква хората да се насладят на уникалната храна в местата, които посещават,  а най-важното за развитие на човека е духовната храна.

Свършихме си добре работата за една година, каза архимандрид Никанор и направи своеобразен отчет: за една година в областта има три нови манастира, два мъжки и един женски, възстановени са още 3 църкви на свети обители. Това, с което се храним днес, ни пренася в бъдещето. Ние се храним много често с миналото. Нашите творения в миналото ни носят щастие днес, образно обясни Ирена Соколова темата на срещата. Тя подчерта, че манастирът е единственото място в страната, в чиято магерница се провеждат научни форуми.

Биоземеделието е бъдещето, но то е скъпо удоволствие. Пазарът е залят с фалшиви биопродукти, изрази позицията на бизнеса председателят на КРИБ-Перник Георги Милев. Трябва да сме много внимателни какво избираме от щандовете, каза той и призова всички българи: „Избирайте българското.  И най-лошото българско е по-добро от вносното. На Запад могат да направят и маруля от пластмаса”. Духовната и физическата храна вървят ръка за ръка, даде гледната точка на преподавателите председателят на Съюза на българските учители Янка Такева. Тя припомни как в миналото дедите ни първо са целували хляба, а после са сядали на масата и призова родителите да върнат тази традиция в семействата. Говорейки за професиите на бъдещето, тя цитира данни от световен доклад, според който водещи ще бъдат три професии – обработката на космически отпадъци, хората, които ще работят за развитието на човешкия мозък и сътрудничеството с изкуствения интелект. Затова, за да се съхрани човекът в бъдещето, трябва да има ценности.

До 2060 година 80 % от населението на Земята ще живее в 80 града в целия свят, съобщи доц. Георги Николов, шеф на катедра „Развитие на регионите” в УНСС. След 60 години населението на България пък ще е съсредоточено само в пет града. Затова новите предизвикателства пред всички нас са прехрана, екология и нови професии, каза той. Перник е един от петте града със сигурност, кои са останалите четири, попита Георги Милев.

Традицията на пернишката Сурва започва от трапезата, каза кметът на града Вяра Церовска. Срещата на приятелите и семейството около масата храни душата, допълни тя и подчерта, че никъде не може да се намери баница като пернишката и местното зеле.

Бозата е абсолютният бранд на Радомир, припомни кметът на града Пламен Алексиев и каза, че вече и в Шумен произвеждат Радомирска боза. Не можем да отидем в бъдещето, ако не пазим корените на миналото, допълни Алексиев. Кметът на Брезник пък каза, че такива събития като Църногорския събор запазват българщината и сплотяват хората.

Специален гост на форума бе отец Епифаний от Атон, който е най-добрият манастирски готвач. Той разказа как се е променяла храната на християните от времето на Тайната вечеря до днес и препоръча семейството да сяда заедно около масата и да ядем по-малко месо и повече риба. Ние сме това, което ядем, каза атонският монах.

Това е храната и на миналото, и на бъдещето ни, каза Десислава Танева, когато животновъди я посрещнаха с огромна погача на старта на събора. Сама съм я правила, похвали се майсторката, носеща хляба. Винаги съм се чудила как по места може да посрещат със заводска погача, отговори Танева. Опита вкусния хляб и каза: Тук, с вярата ми е още по-вкусно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай