Понеделник,

Свидетел 005: Ахмед иска да се режат глави (обновена)

От: Failed to load user -
A
A
A

Пазарджик. "Поклон пред тези, които режат глави за вярата си". Това казал по време на сватба Ахмед Моса Ахмед - един от обвиняемите по делото за проповядване на радикален ислям, коего се гледа в Пазарджик. Думите му присъстват в протокола от разпита на таен свидетел 005, който бе прочетен в съда. Ахмед заявил пред сватбарите, че мъжете християни трябва да бъдат убити, а жените и децата им да останат за мюсюлмани. 

Свидетел 005 твърди, че живее в квартал със смесено население. Навремето там не е имало конфликти, всички са живеели в разбирателство, напрежението е започнало преди около 10 години - след построяването на джамията „Абу Бекир” в ромския квартал на Пазарджик. Според свидетеля напрежението се дължи на проповедите на Ахмед Ахмед, в които той говори, че тези, които не са мюсюлмани трябва да бъдат изгорени.

005 твърди, че Ахмед има около 20 приближени, които са известни още като наказателен отряд. Те са извършвали нападения върху християни. Преди Великден атакували група младежи и след побоя едно от момчетата е прието в болница.

Според свидетеля привържениците на Ахмед Ахмед не искат държавен, а религиозен съд. Те смятат, че не само България, а целият свят ще стане ислямски, готови са да слагат бомби и да гърмят, ходят облечени както талибаните в Афганистан. Ислямът им няма нищо общо с традиционния. Според тях не трябва да се гласува на избори, тъй като Аллах определя кой какъв да бъде. Свидетелят твърди, че те живеят заможно, без да работят.

Значително по-малко националисти се събраха в Пазарджик преди подновяването на делото срещу имамите. Около стотина участници в шествието тръгнаха от сградата на общината по централните улици до градската градина пред съда като носеха транспаранта с надпис "Държавата гние - проблемът сте вие". 15 минути след началото на заседанието охраняващите митинга служители на реда вече превъзхождаха числено протестиращите, които обаче ентусиазирано пееха "Тих бял Дунав" и отправяха отделни призиви като "Свобода или смърт" и "Атака". Преди началото на заседанието в сряда един от подсъдимите - Али Ходжа обяви, че не мюсюлманите палят църкви, а други палели джамии. Той заяви, че обвиненията срещу него и колегите му са "съшити с бели конци". Процесът бил дискриминация и ограничаване на религиозните права, а според Ходжа отвън националистите преследвали други цели.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички