Световната среща на бг медиите ще е в Букурещ

Световната среща на бг медиите ще е в Букурещ | StandartNews.com

София. Осмата световна среща на българските медии ще бъде в румънската столица Букурещ. Това обяви на пресконференция генералният директор на Българската телеграфна агенция Максим
Минчев.

Темата на форума, който ще се състои от 16 до 20 май, е "Медиите - между глобалното и регионалното". Ще бъдат обсъдени промените в медийната среда у нас и по света през изминалата година, начините, по които българските общности зад граница и техните медии се справят с различните измерения на кризата, регионалните функции и глобалните предизвикателства пред медиите и др. Специален акцент ще бъде поставен върху спецификата на работата и условията, в които работят регионалните медии в България.

Румъния е избрана за домакин, защото "тя е близкият непознат", посочи Минчев. Това е държавата, която най-малко познаваме сред съседите ни, а едновременно с това - страната, с която България изминава общ път по отношение на интеграцията си в ЕС.

Духовните мостове между нашите страни не са от година-две, а от хилядолетия и за хилядолетия напред, отбеляза посланикът на Румъния у нас Антон Пакурецу. Това ще бъде едно общо румъно-българско мероприятие, добави той.

Осмата среща на българските медии насочва вниманието към една от най-старите общности на българи по света - българите, живеещи в областта Банат. Според данни от последното официално преброяване в Румъния те наброяват около 10 хиляди души.

Медиите на банатските българи са вестник "Наша глас" (излиза от 1990 г.) и списание "Литературна мисъл" (излиза от 1992 г.), които се списват на банатски български, книжовен български и румънски, а така също и радиопредавания и емисия в националната румънска телевизия.

Румъния и българските медии са свързани със стара традиция.
Букурещ и Браила неслучайно и отдавна са възприети като "люлка
на българската журналистика" - от общо 106 възрожденски издания, които излизат в периода 1844 - 1878, 38 вестници и списания се списват и печатат там. По време на Осмата световна среща на българските медии за първи път ще бъде представена уникална по рода си изложба на печатни издания и фотографии от българското Възраждане.

Инициатори и организатори на Световните срещи на българските медии са Българската телеграфна агенция и Асоциацията на българските медии по света. Те събират на едно място български  журналисти от цял свят с цел комуникация, изграждане на мрежа и взаимоотношения на сътрудничество между тях.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай