Строят екоселище в полите на 4 планини

Строят екоселище в полите на 4 планини | StandartNews.com

"Белчински извор" ще е само на 50 км от София

Първият билков басейн и собствен минерален извор привличат туристи и собственици

Луксозен екокомплекс ще се издига само на 50 км от София. Проектът "Белчински извор" бе представен от президента на компанията-инвеститор "Главболгарстрой" инж. Симеон Пешов. Искахме да изпълним този проект без лакомия, с човещина, обясни той пред представители на бизнеса и журналисти. Заложихме на културно-исторически дух на комплекса, на сгради от максимум два етажа. Вярваме, че това ще е перлата на Самоковския район и дори на София, заяви той. Подробности около самия проект и реализацията му разказа главният архитект Веселин Колев. Комплексът ще е разположен около собствен минерален извор с топла минерална вода от 42 градуса в село Белчин. Селището с луксозни екокъщи и петзвезден хотел се намира в полите на четири планини - Рила, Верила, Плана и Витоша. Освен близо до столицата се намира близо до ски курорта Боровец и вратата към Седемте рилски езера - Паничище. Къщите ще са само 25 - едноетажни и двуетажни сгради, разположени на 100 декара.

Предвиден е спа център с вътрешен и външен басейн, фитнес зала, релакс зони, възможности за разкрасителни и козметични процедури. Уникален за комплекса с изглед към едно от новите туристически чудеса у нас Цари Мали град, ще е билковият басейн. Той ще е първият подобен у нас. Ресторантът на комплекса ще предлага кулинарни шедьоври, направени единствено с екопродукти, като част от тях ще са собствено производство. Собствениците, които желаят да си закупят подобна къща, ще избират от много различни опции към базовия модел. Сградите ще са високо енергийно ефективни. Собствениците ще могат да изразят предпочитанията си и относно конструкцията.

Те могат да изберат дървената носеща конструкция с конопени тухли, произведени в сътрудничество с италианска фирма. Те отнемат влагата и имат антитоксично действие. Или стоманобетонна конструкция с два вида тухли като опция - конопени и керамични. Сред възможностите за избор са топлоизолационна система, поливна такава, дистанционно управление на отоплението, камина, външно барбекю. Комплексът ще има и денонощна охрана. За спокойствието на почиващите ще има и строг вътрешен ред и правила. Всяка от къщите носи името на различна билка, като иглика, здравец, мащерка, лайка и други. Причината е намерен съд с масла от тези билки на Цари Мали град.

Чудотворната вода лекува императорска дъщеря

Полезните свойства на минералната вода в Белчин според легендата стават известни още по времето на Римската империя благодарение на дъщерята на император Теодосий - Гала Плацидия. Тя тръгнала от Константинопол за Рим, за да освободи от пленничество брат си, задържан в Равена. Малко преди началото на похода, починал по-големият й брат Хонорий. Преди да склопи очи, той й разказал как да стигне до райско кътче с чудотворна вода. Там свитата на Гала Плацидия трябвало да остане за няколко дни, да възстанови силите си и дори да вземе по една пълна амфора с чудотворната вода за из път. Това ще ви даде сили в начинанието, посъветвал сестра си Хонорий на смъртния си одър. Така и станало, твърди легендата. А освободеният от Равена Валентиниан станал римски император. През 2009 г. водата в Белчин бликнала отново от земята. Температурата й е 42 градуса. Заради съдържанието й на минерали се оказва, че водата лекува ставни и кожни заболявания, такива на периферната нервна система, стомашно-чревни разстройства, дегеративни и възпалителни процеси, възстановява след операции и травми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай