Стотици щурмуваха следствието в Габрово

Засилено полицейско присъствие в Габрово след размириците снощи

Стотици щурмуваха следствието в Габрово | StandartNews.com

Масови размирици в Габрово след побоя в магазин. Протестиращите граждани се опитаха да щурмуват местното следствие, а след това опустошиха няколко къщи в ромската махала на града.

Протестът срещу насилието се превърна в шествие на разярената тълпа, която търсеше саморазправа с хората, който пребиха служител в супермаркет. Вицепремиерът Томислав Дончев е пристигнал в Габрово тази сутрин.

„Има време да се прави анализ на ситуацията, първостепенният приоритет е да се ърне реда испокойствието.  Има достатъчно полицейски сили и жандармерия, които да се погрижат за това. Не бива да съдим за ситуацията в обичайните лицемерни категории. Една от причините за избухване на обществено напрежение е начинът по който се коментират интеграционните политики до момента. Самото усещан, че някой има малко по-особени права, че някой има възможност да не спазва законите, е една от причините да се стигне дотук. Аз не мога да толерирам никакви форми на насилие, независимо от кого се упражняват”, заяви Дончев.

„Нощта премина нормално. Допълнително тази нощ бяха дислоцирани достатъчно на брой сили от Дирекция „Жандармерия” и специализирани полицейски сили от София, които да гарантират сигурността и обществения ред на територията на Габрово. Те ще останат в Габрово докато е необходимо. Искам да призова гражданите към мир, спокойствие и разум, тъй като всяко едно ескалиране на напрежение може да доведе до нежелателни последствия”. Това коментира старши комисар Тодор Гребенаров, зам.-директор на главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП).

"Както знаете, този протест беше нерегламентиран. Основният призив беше в социалните мрежи. Събра се голяма група от хора, ситуацията ескалира. Колегите бяха взели необходимите мерки, но никой не е очаквал да се получи такава ескалация на напрежение", каза още Гребенаров. 

Лицата са задържани за 72 часа. Образувано е досъдебно производство за нанасяне на лека телесна повреда на гражданин. Наказанието, което се предвижда в закона е лишаване от свобода до 3 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай