Стотици изпратиха Марин Бодаков

Поетът и преподавател ни напусна неочаквано на 8 септември

Стотици изпратиха Марин Бодаков | StandartNews.com

Стотици българи - приятели и колеги, изпратиха в последния му път „доброто момче на българската литература“ Марин Бодаков, който завинаги остана на 50, предаде БГНЕС.

Поетът и преподавател ни напусна неочаквано на 8 септември. Опелото се състоя днес в столичния храм „Свети Седмочисленици“.

„Ще запомня Марин с неговата взискателност и доброта. Дори когато беше суров в оценките си, той ги казваше по начин, по който критикуваните не ги болеше. Това е много рядко майсторство, особено в една среда, в която сме принудени да живеем сред арогантности, нападки“, заяви пред БГНЕС ректорът на НБУ поетът и драматург Пламен Дойнов.

„Марин беше добрият дух на българската литература, доброто момче на българската литература. В нашата литературна публичност ще зейне една празнина, която няма кой да я запълни. Ще трябва да свикваме с нея“, добави той.

Поетът и собственик на ИК „Жанет 45“ Божана Апостолова каза, че Марин Бодаков е бил голяма душа и с изключително борбен дух. Той бореше шума и въздигаше тишината. Много помагаше на моето издателство. Направи едни много добри детски книжки. Смъртта му дойде толкова внезапно. Дълбок поклон! Огромна човешка благодарност за един смислен, съдържателен, пълен с победи живот“, заяви Апостолова.

 „Марин беше много добър приятел, много обран човек, много дискретен. На пръв поглед много колеблив, в същото време много твърд отвътре, много непоколебим като ценности и посока. Това е абсолютно рядка и шеметна комбинация от качества, която го правеше това което е“, сподели и Манол Пейков, също от ИК „Жанет 45“.

 Университетският преподавател доц. Ефрем Ефремов и негов колега коментира, че Бодаков ще липсва във Факултета по журналистика и масова комуникация.

„Ще го запомня като изключително светъл човек, много прекрасен колега. По характер - изключителен добряк. С огромно внимание към студентите, което е много ценно. Нямаше студент, който да не отиде по какъвто и да е повод при него и той да не откликне към него. Няма да коментирам достойнствата му на поет, които са безспорни, нито достойнствата му на литературен критик“, каза той и подчерта, че Бодаков много е обичал студентите си, както и те него и именно затова и днес пред храма чакат и част от тях да се простят с него.

Марин Бодаков е роден във Велико Търново на 28 април 1971 г. През 1994 г. завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 1997 до 2000 г. работи в списание „Български месечник“.

През 2011 г. печели (заедно с Румен Леонидов) наградата за поезия „Иван Николов“. Носител е и на отличието „Рицар на книгата" на Асоциация „Българска книга“ в категория „Печатни медии – вестници и списания“ за 2014 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай