Става ли почивката в Гърция кошмар?

Изплуваха и нерешените проблеми по границата ни.

Става ли почивката в Гърция кошмар? | StandartNews.com

Морският сезон в Гърция започна, а с него изплуваха и нерешените проблеми по границата ни.

Цял автобус беше карантиниран преди дни на граничния пункт Кулата заради отказ на здравните власти да признаят тестове срещу Covid-19 на наши сънародници, издадени в южната ни съседка, съобщава БНР..

Заради бързите тестове, които на случаен принцип правят гръцките здравни власти на Промахон, опашките преди почивните дни стават километрични. 

Здравка Чимева, която организира почивки и екскурзионни пътувания в Гърция, се опасява от провален сезон и нов удар за туризма. Тя настоява да има зелен коридор за организираните пътувания към южната ни съседка, а на наша територия, в непосредствена близост до граничния пункт Кулата да се разкрие лаборатория, която да прави бързите тестове на влизащите в България, каквото е изискването на здравните ни власти.

Независимо дали си за еднодневен плаж, една или две нощувки, 7 часа на границата е изгубено време, категорична е Чимева.

Времето е хубаво, хората са зажаднели да пътуват, трябва нещо да се направи, апелира тя.

Областният управител на Благоевград Николай Шушков се ангажира да обсъди темата  със здравния министър и ако е възможно, да се обособи пункт за бързи тестове до зоната за граничен контрол.

Адвокат Мартина Георгиева работи в Гърция. Тя поясни, че случаите с представяне на фалшиви PCR тестове от страна на български граждани вече биват поети от Районната прокуратура в Петрич.

Преди време тези казуси са били решавани от гръцките власти, а самата Георгиева е била търсена от наши сънародници, които са хванати в нарушение. Наказанието е глоба от 300 до 1000 евро и условна присъда.

Адвокат Георгиева съветва преди пътуване към Гърция да се проверява резултатите от кои гръцки лаборатории признават нашите здравни власти и да не се тестват с мобилни лаборатории.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай