Среща при премиера за тол системата утре

"След поредица от срещи и на експертно ниво, и на ниво браншови организации, смея да твърдя, че сближихме позициите по всички теми", заяви Нанков

Среща при премиера за тол системата утре | StandartNews.com

Утре ще имаме среща при премиера Бойко Борисов във връзка с тол системата. Това каза на брифинг зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде Агенция „Фокус“. 

„След поредица от срещи и на експертно ниво, и на ниво браншови организации, утре в 9.00 ч. ще имам среща при премиера. Смея да твърдя, че сближихме позициите по всички теми – обхват, тарифи и т.н. Убеден съм, че ще постигнем съгласие по всички ключови въпроси и проблемни теми, които бяха обявени от транспортния бранш. Искаме да имаме справедлив модел на тол тарифиране“, заяви зам.-министър Нанков. 

Той посочи, че основното очакване на МРРБ е да се създадат необходимите условия за работа на транспорния бранш, но и да не се лишава пътният сектор от необходимо финансиране.

 

Няма да изтичат пари от тол системата чрез офшорни фирми, добави Нанков. 

„Появиха се днес спекулации, че офшорна кипърска фирма ще събира тол такси. Това е фалшива новина. Вторият доставчик на услуги е с изцяло българско участие. Не е вярно и че все още нямаме действащ договор“, каза още Нанков. Той посочи, че пари през България чрез офшорни фирми няма да изтичат. 

Нанков обясни, че компромис с тарифите на тол таксите ще бъде някъде по средата между искания от транспортния бранш и предложения. Но повече по тази тема ще стане ясно утре след срещата при премиера Бойко Борисов. 

„И по отношение на обхвата имаме прогрес. Но нека мине срещата и тогава ще коментираме. Не търсим отстъпки, а балансиран вариант“, подчерта зам.-министърът. Той посочи, че обективно искане на бранша е и шест-месечния срок за тестови изпитания на системата. „Ще вземем максимално обективно решение“, обясни Нанков. 

"АПИ години наред е използвана с политически цели, но това не е коректно", заяви зам.-министърът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай