Спират след седмица "Златен век"

Причините са нарушения по време на строителството и липса на презаверено разрешение за строеж

Спират след седмица "Златен век" | StandartNews.com

Следващият понеделник ще издадем заповед за спирането на строителството на небостъргача „Златен век“ в столичния кв. "Лозенец". Това съобщи регионалният министър Петя Аврамова след срещата при премиера Бойко Борисов с представители на Инициативен комитет „Лозенец“. В нея участваха още кметът на София Йорданка Фандъковa и главният архитект Здравко Здравков.

Заповедта на фирма "Артекс" ще бъде връчена с мотиви: нарушения по време на строителството и липса на презаверено разрешение за строеж, каза още Аврамова.

„Следваме законовата процедура за спиране на строежа, не го правим под обществен натиск“, увери министърът. „След изтичане на 7-дневния срок на ДНСК ще издадем заповед за спиране на строителството. След това съдът ще каже“, допълни Аврамова. И обясни: "Ние смятаме, че законът няма ретроактивно действие – това е становището на всички нас и на премиера. И според нас тази заповед ще бъде стабилна във времето“.

След ноември 2018 г. текат дебати налично ли е или не разрешителното за строеж. Има разнопосочни мнения. Но лично аз в кореспонденция с г-н Никола Вапцаров от инициативен комитет „Лозенец“ съм написала, че законът няма ретроактивно действие, подчерта министър Аврамова.

Посланието от днес е, че законът важи за всички без значение кой кой е, коментира от своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова. И заяви: "Искам да благодаря на всички, че участвахме всички заедно в един тежък разговор – разговор, който водим от известно време, за да можем да намерим най-добрия начин да спазим закона и в същото време да бъдем достатъчно прозрачни. Искам да благодаря на премиера Бойко Борисов, защото той наистина успя да координира всички наши действия, така че това, за което ние настояваме и твърдим от доста време, да може да стане факт“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай