Солища вдигна 10-метров кръст

Баби заделят по 20 лева, искат разпятието да върне младите

Солища вдигна 10-метров кръст | StandartNews.com

35 регистрирани постоянни жители, 4 крави, 120 овце и 3 дечица за училищния микробус до Широка лъка. Това са сухите цифри, които описват родопското село Солища край Смолян. Как то може да се изпълни отново с живот и да възстанови поминъка си, не могат да прогнозират нито социолозите, нито политиците. Могат обаче да го разкажат местните родопчани, които макар и да не живеят в селото, пазят корените си и усещането си за род, вяра и родина. Млади и стари в Солища са се обединили, защото имат амбицията да го превърнат и в истинска туристическа дестинация.

Метален кръст - висок 10 метра и тежащ над 1,5 тона, вече гордо се издига на хълм над Солища. Цялото село работило безвъзмездно, за да изработи разпятието, което се вижда от околните села Гела, Стикъл и Стойките, та чак до Пампорово.


Младите родопчани Радослав Сабрутев и Иван Караджов, организирали изграждането на православната светиня, обясняват, че за тях това е "една сбъдната мечта", станала реалност и със съдействието на кметския наместник Лазарин Чернев. С доброволен труд и дарения от оскъдните си пенсии местните жители построиха християнския символ. Идеята за неговото поставяне е на Радослав Сабрутев, чийто корени са от селото. Така той искал да остави ясен знак, че българщината и християнството са все още живи в Родопа планина.
На фона на обезлюдените и празни села хората в Солища са като голямо семейство, макар че средната възраст на около 40-те души постоянно население е около 78 години. През лятото обаче селото се изпълва с глъч - идват много туристи, правят се родови срещи и събори. Местните хора знаят

как и да работят, и да се веселят

- правилото е всички заедно и от сърце.
"Кръстът, постаментът - изобщо всичко е построено изцяло с дарения, никога няма да забравя как пенсионерите сами идваха, стискайки в шепи по 20 или 50 лева, заделени от скромните им пенсии", разказва Радослав, който е благодарен на всички, включили се в проекта. Цялото село помагало - за изкопаване на фундамента, дарили са арматура, участвали са в специфичната работа по изработването и боядисването на металните части на разпятието. За основата на плочата под кръста са излети 7 тона бетон. Така изработката и поставянето на разпятието отнели точно 40 дни.
"След време старците идваха отново и питаха трябват ли още пари", разказва 40-годишният родопчанин, който е в основата на множество инициативи за селото - като пускането на ски влек за зимен спорт, поставянето на видео наблюдение с камери, за да спрат кражбите, издигането на огромен надпис по холивудски тертип на ската над Солища.
"Стига ми, че видях как

всички плакаха от радост

и като дигнахме кръста, и като го осветихме на Кръстов ден", допълва Радослав. За да благодари на всеки дарител, той поръчал на професионален фотограф панорамна снимка на селото, която после изработили на големи картички, а със саморъчен надпис благодарили поименно за всеки дарител. Местните старци плакали и стискайки с треперещи ръце картичката, нареждали, че скоро не са имали такава радост.
Хората от Солища се надяват кръстът

да ги пази от беди и да вдъхне нов живот

на застаряващото село. Преди половин век населението на Солище е наброявало 500 души, имало начално училище, в което някога е преподавал дори самият български екзарх Стефан.
Пак задружно и за броени дни местните построили и параклисите "Възнесение Господне" и "Свети Спас" над селото. Там преди повече от 100 години имало параклис, но всичко е било напълно заличено с времето. Днес потомците на местен родопчанин са отстъпили земята си за построяването на новия параклиса "Св. Спас", от който се разкрива уникална гледка и вече се посещава от гостите и туристите в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай