Софийският университет плаши студентите. Иска си парите по-рано

Сроковете за плащане на таксите за летния семестър 2021/2022 г. се съкращават драстично

Софийският университет плаши студентите. Иска си парите по-рано | StandartNews.com

Софийският университет иска от студентите да платят таксите си за летния семестър по-рано от първоначално обявения срок и ги заплашва, че в противен случай достъпът им до курсовете през интернет ще бъде спрян. За задочниците срокът е скъсен с повече от месец, съобщава offnews.bg.

Студентите са уведомени за промяната чрез съобщение, публикувано в сайта на учебното заведение след Нова година.

С него сроковете за плащане на семестриалните такси за летния семестър на 2021/2022 г. се съкращават драстично. Въпреки че кампанията за събиране на парите е от 04.01. до 28.02.2022 г., както е отбелязано и в текста, се оказва, че таксите трябва да се заплатят преди началото на летния семестър. За задочниците това означава до 22.01.2022 г. - повече от месец преди крайния срок. За редовните студенти времето е съкратено до 19.02.2022 г.

Кампанията за плащане на семестриалните такси не се отнася за приетите от летния семестър на академичната 2021/2022 г.

Ако парите не бъдат внесени от останалите по сметките на Университета в указаните нови срокове, на студентите ще бъде отрязан достъпът до курсовете в Мудъл, става ясно от забележка в края на съобщението, която изненадва с назидателния си тон:

"Забележка: Моля обърнете внимание, че за да виждате курсовете в Мудъл е необходимо да имате семестриален запис за летен семестър, който ще Ви бъде направен след като платите семестриалната си такса. Затова е наложително да платите (независимо, че крайният срок на кампанията е 28.02.) преди началото на летния Ви семестър. В случай че не сте платили до съответната дата, не пишете на администраторите с въпроси защо не виждате курсовете в Мудъл!"

От Университета оправдават съкращаването на сроковете за заплащане на таксите с преподаването онлайн.

"Заповедта за заплащане на семестриални такси и свързаните с това срокове е от 1 юли 2021 г. и е за цялата учебна 2021/2022 година. По това време беше невъзможно да предвидим дали обучението ще бъде присъствено или в електронна среда... За съжаление епидемичната обстановка не позволява присъствено обучение, а достъпът до Мудъл е обвързан със заплащането на таксата за следващия семестър…“, гласи част от отговора.

От него не става ясно защо не може достъпът за студенти, неплатили таксите, да бъде прекратяван след 28.02., след като при присъствено обучение не е проблем те да посещават лекции до седмица след началото на летния семестър.

Съгласно чл. 5, т. 5.2 на цитираната заповед „студентите в ОКС „бакалавър” и ОКС „магистър“ заплащат определените годишни такси за обучение на две равни вноски, в началото на всеки семестър, в следните срокове: … 5.2. за летен семестър на учебната 2021/2022 г., редовно и задочно обучение – до 28.02.2022 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай