София отбеляза Съединението с венци на мавзолея на Ал. Батенберг

София отбеляза Съединението с венци на мавзолея на Ал. Батенберг | StandartNews.com

Десетки родолюбиви граждани се събраха пред мавзолея на княз Александър I Батенберг, за да отбележат 133-тата годишнина от Съединението. Гражданите носеха българския трибагреник, а в двора на мавзолея звучаха патриотични песни.

Тържествената церемония по повод 133-тата годишнина от паметното събитие бе организирана от Столичната община. В програмата участваха Националната гвардейска част, вокален ансамбъл „България" и други. Събитието уважиха народният представител от ПГ на ГЕРБ вицеадмирал Пламен Манушев, депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев и други.

Съединението е чисто българско завоевание, самостоятелен успех на един достоен и смел народ. Това каза заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов по време на тържествената церемония.

„Братя българи, в хилядолетната история на нашия народ присъстват възходи и падения, страдания и победи, но едва ли са много миговете, които могат да бъдат сравнени със Съединението. То е уникално събитие не само в българската история. Както в 20, така и в 19 век Европа бе раздирана от войни и разорения. Великите сили на онази епоха се бореха за надмощие и е било писано, а не неписано правило, че всяка по-значима промяна на картата става само с тяхната благословия и подкрепа. В тази сложна обстановка на противопоставяния и надхитряния се осъществи едно българско чудо – Съединението", заяви Чобанов.

Той подчерта, че Съединението се е осъществило без намесата на чужди армии. Чобанов поясни, че Съединението се е наложило заради Берлинския конгрес.

„Впечатлението сред българските земи е потресаващо. Никой народ не е преминавал тъй бързо от упованието на една сбъдната мечта в ужаса на една катастрофа. Националното обединение се превръща в съдба и задача на целия народ", каза той. По думите му Единна България става всеобщ идеал и върховна цел за всички българи. „Наглед парадоксално чрез Берлинския гнет се даде началото на най-оптимистичния период в новата българска история", допълни още заместник-кметът на столицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай