СО: Всички реставрации са съгласувани с министерството

Днес министърът на културата обяви, че ще предаде на прокуратурата нарушения при усвояването на средства

СО: Всички реставрации са съгласувани с министерството | StandartNews.com

Всички реставрационни дейности на пространството около паметника на Васил Левски, на паметника на Цар Освободител, на Лъвов мост и скулптурите на лъвовете е направено след съгласуване от Министерство на културата на извършените реставрационни и консервационни дейности. Това съобщават в позиция от Столична община.

Днес министърът на културата проф. Велислав Минеков обяви на пресконференция, че ще предаде на прокуратурата данни за установени нарушения при усвояването на средства, ремонта и реставрацията на столичните паметници на Васил Левски и Цар Освободител, Лъвов мост, на сградата на НГДЕК и на подземието на бившия конак в Националната галерия. Част от действията той нарече „безсрамия в името на усвояването на средства“ и разкри, че са извършвани без проект, одобрения и от нелицензирани от Министерството на културата изпълнители.

Столична община е извършвала единствено ремонт и възстановяване на съществуващите настилки и озеленени площи на паметника на Васил Левски. За този ремонт Министерство на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство в своето становище, което е неразделна част от издаденото разрешение, са дали ясни указания за осъществените дейности по настилките и озеленяването.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай