Сняг и студ в Източна България

Очакват се виелици, снегонавявания и тежка пътна обстановка

Сняг и студ в Източна България | StandartNews.com

Валежите вече спряха в Западна България. Постепенно ще спират и на изток. През целия ден обаче ще вали сняг в югоизточните райони, където ще има условия и за виелици. Вятърът в тази част на страната засега е силен със скорост до 50-60 километра в час.

Комбинацията от силен вятър и ниски температури ще усилва усещането за студ. Затова около морето е в сила жълт код за опасно време. На югоизток вятърът ще е придружен и със снеговалеж, което може да усложни трафика по пътищата.

Ще е студено в цялата страна. Дори и дневните температури в повечето райони ще се задържат около или малко над нулата. Единствено в Югозападна България термометрите ще показват стойности около 5-6 градуса.

В планините снеговалежите също спират от запад на изток. Дневните температури по най-високите върхове остават около минус 6 – минус 7 градуса. В по-ниското – около нулата.

Мощен атлантически циклон определя времето над континента в следващите два дни. Ще вали интензивно сняг в централна и Северна Европа. По нашите географски ширини пък ще се настани зона с високо атмосферно налягане, която ще задържи времето до Бъдни вечер сухо.

Температурите ще са ниски днес, утре и в петък. Постепенно обаче ще се повишат в началото на почивните дни. Около Коледа очакваме дневни стойности около 8-9 градуса, без валежи.

Заради динамичното време през последните дни качеството на въздуха е сравнително добро. Изключение прави Горна Оряховица, където стойностите тази сутрин отчетоха замърсяване с фини прахови частици малко над среднодневната норма от 50 микрограма на кубичен метър.

По пътищата днес ще има условия за усложнения в Югоизточна България. Силният вятър, ниските температури и снеговалежите ще създадат условия за преспи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай