Сметки без кръчмар, но с политическо чили за Ф-16

Със сигурност новите изтребители няма да ни струват повече от 2 млрд. лева

Сметки без кръчмар, но с политическо чили за Ф-16 | StandartNews.com
  • Със сигурност новите изтребители няма да ни струват повече от 2 млрд. лева

Дали на тезгяха са краставици или самолети, принципът е един и същ. Продавачът гони висока цена, а купувачът се опитва да мине по-евтино.
Кибиците на пазара пък коментират надлъгването според собствения си интерес.
Такава е ситуацията и със започналите преговори със САЩ за закупуването на 8 нови самолета Ф-16, блок 70.
Говорилнята започна в момента, когато стана ясно, че щатският департамент е разрешил България да купи въпросните изтребители за 1,673 млрд. долара. Обърнато в наши пари това прави 2,927 млрд. лв. Сума, далеч надвишаваща одобрените първоначално от родния парламент 1,8 млрд. лв. за сделката. Впрочем, след това депутатите разрешиха международният договор за придобиване на нов тип боен самолет да се отклони от посочената цена.
Защото е пределно ясно, че самолети като новите Ф-16 не могат да се купят толкова изгодно, колкото машини, които са далеч от техните възможности.
Още повече, че обсъжданият пакет включва почти всичко, което е поискала българската страна: стойността на осемте самолета с комплект въоръжение “въздух-въздух” и “въздух-повърхност”, допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведения.
Огласените цифри от американска страна обаче веднага взривиха политици от опозицията, които скочиха, че Вашингтон иска да ни одере кожата за изтребителите. И дори призоваха за мораториум върху сделката.
Истината е, че това е максималната финансова рамка, която със сигурност ще е доста различна от финалната цена.
САЩ трябва да ни изпратят проектодоговора до края на юни. Когато го получим, пък започва да тече 60-дневен срок, през който можем да се пазарим за по-ниски тарифи. В този период България може да подпише договора или да предприеме стъпки за предоговарянето му. Третият вариант е, ако не се споразумеем, е да се откажем и да преминем към разговори с някой от другите участници в конкурса.
До това обаче едва ли ще се стигне.
Експертите са на мнение, че чрез преговори, по примера на Словакия, можем да направим изтребителите значително по-евтини. Проблемът е да гоним намаляване на цената, но не и за сметка на бойните и оперативните способности.
В крайна сметка най-вероятно ще си стиснем ръцете със САЩ за цена около 2 милиарда лева, както прогнозира и военният министър Красимир Каракачанов.
По подобен начин се развиха преговорите на словаците, които решиха да сменят своите руски изтребители МиГ-29 също с Ф-16, блок 70. Те поискаха оферта от САЩ за 14 самолета със съпътстващ пакет. Отговорът, като при нас, за максимална цена бе за 2,91 млрд. долара. След преговори крайната цена бе намалена с 1,8 млрд. долара.
Хейтърите се настървиха най-много от това, че Бахрейн ще плати само 1,2 млрд. долара за 16 броя Ф-16, блок 70. Истината е, че островната държава плаща само за “голи” самолети, защото разполага с по-стари варианти на същия модел, откъдето ще вземе въоръжение, оборудване, системи, логистика и инфраструктура, докато ние започваме от нулата.
Вкарването на политика в тънка материя като сделката с изтребителите неизбежно изкривява нещата.
Затова много от сметките за цената на новите изтребители са правени без кръчмар и са много далеч от истината. Въпросът е политическите препирни да не се окажат препъникамък за сделката.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай